Recenzja książki: Katolicyzm. Praktyczny przewodnik

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Katolicyzm jest zachodnią gałęzią chrześcijaństwa, odwołującą się do tradycji apostolskiej. Początkowo (przed rozłamami) określenie to stosowano do Kościoła rozumianego jako „całość”, „uniwersalność” i „powszechność”, natomiast obecnie w ujęciu religioznawczym mianem „katolicyzm” określa się liczne wspólnoty chrześcijańskie wyznające tę samą doktrynę. Do rąk czytelnika został oddany „Praktyczny przewodnik”, w którym Valentino Hribernig-Körber w jasny i wyczerpujący sposób objaśnia wszystko to, co składa się na katolicyzm.

Autorskie przemyślenia obejmują okres od początków istnienia Kościoła aż po czasy współczesne. W centrum uwagi znalazły się problemy dotyczące Pisma Świętego oraz ściśle z nim związanej Tradycji. Tak więc w dwudziestu jeden rozdziałach czytelnik odnajdzie szczegółowe informacje dotyczące modlitw, nabożeństw, sakramentów, dogmatów, urzędów i posług, a także struktury i zadań Kościoła; dowie się, jakie są symbole chrześcijańskie; doceni rolę Maryi i znaczenie Biblii w życiu chrześcijanina; pozna nie tylko święte kobiety i miejsca, ale również dokładny rozkład roku liturgicznego; przypomni sobie przykazania Boże i kościelne. Wiedza jego zostanie wzbogacona o informacje ściśle związane z historią Kościoła, zakonów i najważniejszymi soborami. Zrozumie także przyczyny konfliktów religijnych oraz stanowisko Kościoła katolickiego wobec wyznawców religii niechrześcijańskich. Wyjaśnienia autora pomogą czytelnikowi właściwie pojąć oraz ustosunkować się do trudnych i wymagających odpowiedzialności prawd naszej wiary.

Opublikowana nakładem wydawnictwa Święty Wojciech książka „Katolicyzm. Praktyczny przewodnik” zawiera obszerny słowniczek, mocno rozbudowane przypisy, sigla biblijne, a także ponad dwieście pięćdziesiąt barwnych fotografii. Wszystkie te elementy czynią lekturę wiarygodną i niezwykle interesującą.

Valentino Hribernig-Körber kieruje swoje rozważania zarówno do ludzi wierzących, jak i niewierzących. Każdy z adresatów z pewnością wybierze coś dla siebie. Ten, kto aktywnie uczestniczy w życiu Kościoła, utwierdzi się w trafności podjętych decyzji. Człowiek poszukujący będzie miał okazję spośród ogromu faktów i przemyśleń wybrać oraz opowiedzieć się za tym, do czego usilnie zmierza. Zawierając wiedzę specjalistyczną, „Praktyczny przewodnik” stanowi również pomoc dydaktyczną dla katechizujących - zwłaszcza młodzież. Katecheci odnajdą w nim mnóstwo wskazówek przydatnych w rozwiązywaniu trudnych i niezrozumiałych sytuacji. Pozostaje już tylko wszystkim życzyć owocnej lektury.

Kup książkę Katolicyzm. Praktyczny przewodnik

Zobacz opinie o książce Katolicyzm. Praktyczny przewodnik