Recenzja książki: Draka w muzem

Recenzuje: malipasjonaci

Co dwóch chłopców robi z dziadkiem nocą w Muzeum Narodowym w Warszawie? Wszystko zaczęło się od zakładu i gdybania na temat dobrego sposobu na włamanie się do muzeum, a skończyło się nocną eskapadą pełną przygód i nieoczekiwanych zwrotów akcji!

Stefek, Janek i ich dziadek eksplorują nocą muzeum. Chłopcy chcą sprawdzić, czy się zwędzić jakieś dzieło sztuki, by wykazać się przed kolegami, a ich dziadek nieopatrznie dał się wciągnąć w tę intrygę. Wędrują od jednej sali do drugiej, próbując zastanawiać się, co mogą wynieść i umykajac jednocześnie strażnikowi, a dziadek w tym czasi opowiada chłopcom ciekawostki o obrazach, malarzach i samym muzeum. Sam kiedyś pracował w muzeum, ale nie udało mu się zachęcić wnuków do zwiedzenia tego miejsca, więc skoro już nadarzyła się okazja, to probuje coś przekazać tym opornym chłopcom.

Jednak czy aby na pewno tak to wszystko miało wyglądać? Czy dwóch serwisantów rzeczywiście zajmuje się swoją pracą? Co tak naprawdę ukrywa dziadek?

Ta książka Was zaciekawi i i naprawdę rozbawi. Ciekawostki nadlatują tutaj z każdej strony rozbudzając ciekawość w czytelnikach, a zabawne ilustracje i przedstawione dzieła sztuki są dodatkowym atutem. Rozmieszczone na marginesie oraz w treści informacje otwierają drzwi do świata sztuki i kultury, zachęcając do sięgnięcia jeszcze dalej. Wartka i pełna humoru opowieść wciąga od pierwszej strony i pozostawia po sobie uśmiech i sporą dawkę zaskoczenia.

My po lekturze długo oglądaliśmy różne obrazy i czytaliśmy informacje na ich temat. O chęci wizyty w tym muzeum chyba nie muszę wspomnieć 😉

Takiego spotkania ze sztuką nie można przegapić! Zdecydowanie warta polecenia!

Kup książkę Draka w muzem

Zobacz opinie o książce Draka w muzem
Książka
Draka w muzem
Agata Loth-Ignaciuk
Pa, pa, baloniku!
Agata Loth-Ignaciuk0
Okładka ksiązki - Pa, pa, baloniku!

Pewnego dnia żółty balonik wyfrunął z dziecięcego pokoju. Przejrzał się w kałuży, śmignął tramwajem na lody, z góry podziwiał miasto. Leciał nad lasami...

Agata Loth-Ignaciuk0
Okładka ksiązki - Niezwykłe wyprawy i wyczyny (#1). Doba na oceanie. Jak przepłynąć Atlantyk kajakiem

Książka graficzna ,,Doba na oceanie. Jak przepłynąć Atlantyk kajakiem?" to fascynująca opowieść o wyprawach przez Atlantyk Aleksandra Doby, polskiego kajakarza...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk