Każda rodzina skrywa sekrety. Przekonuje się o tym Zuzanna, główna bohaterka powieści Będę tu z tobą. Literacki debiut Roberta D. Fijałkowskiego to opowieść o zawiłych relacjach rodzinnych, ale także o pierwszej miłości i wchodzeniu w dorosłe życie.
W powieści Fijałkowskiego poznajemy losy Zuzanny, studentki hotelarstwa, która większą część swojej młodości spędziła u boku dziadka, profesjonalnego fotografika. Po jego śmierci okazuje się, że w spadku po dziadku dziewczyna otrzymuje nie tylko dom, ale także… obrazy. Problem w tym, że dziadek nigdy nie wspomniał, by kiedykolwiek malował. Tymczasem prawnik sprawujący pieczę nad realizacją testamentu sugeruje, że dziadek był swego czasu najbardziej rozchwytywanym malarzem w kraju.
Wkrótce na jaw wychodzą kolejne rodzinne tajemnice związane z przeszłością dziadka. Zuzanna, by poznać prawdę, musi wyjechać do Krakowa – rodzinnego miasta jej przodka. Tam, oprócz rodzinnych sekretów, poznaje także Łukasza. Chociaż chłopak ma tylko pomóc jej zaaklimatyzować się w nowym miejscu, Zuzanna niespodziewanie zdaje sobie sprawę z tego, że zaczyna żywić wobec młodego mężczyzny także uczucia inne niż przyjacielskie.
Debiutancka powieść Roberta D. Fijałkowskiego Będę tu z tobą to opowieść o młodej dziewczynie, która po śmierci ukochanej osoby zmuszona jest do zmierzenia się z rodzinną przeszłością, o której do tej pory nie miała pojęcia. Będę tu z tobą stanowi zatem swego rodzaju powieść inicjacyjną, historię wchodzenia w dorosłość. Znacznym uproszczeniem byłoby jednak sprowadzenie tej książki do historii o pierwszej miłości. Choć faktycznie pierwsze uczucie często jest dla nas kształtujące i istotne dla dalszego życia osobistego, to w swojej powieści Robert D. Fijałkowski pokazuje także, że by dorosnąć, należy również zrozumieć, że życie bywa niezwykle skomplikowane i nawet najbliższe nam osoby mogą skrywać ogromne sekrety.
Jednocześnie w Będę tu z tobą mocny akcent położony zostaje na życie uczuciowe Zuzanny, która – przybywając do Krakowa – jednocześnie po raz pierwszy na poważnie się zakochuje. Fijałkowski nie tworzy jednak ckliwego romansu młodzieżowego; zamiast tego jej relacja z Łukaszem staje się dla Zuzanny oparciem, które pozwala jej zmierzyć się z życiowymi zmianami.
W powieści Roberta D. Fijałkowskiego ogromną rolę odgrywa także sztuka. Eksplorowana jest ona na płaszczyźnie malarstwa i fotografii, w obu przypadkach stanowi też międzypokoleniowy łącznik. Zuzanna zajmuje się fotografią, podobnie jak jej dziadek. Pobyt w Krakowie ujawnia u dziewczyny również talent malarski. Jak pokazuje fabuła powieści Będę tu z Tobą, wspólne zainteresowania mogą stać się bezpieczną przestrzenią; przestrzenią porozumienia pomiędzy młodszym a starszym pokoleniem.
Warto zaznaczyć, że Będę tu z tobą to powieść, która powstała w ramach serii literackiej Opowieści z Wiary. W książce Roberta D. Fijałkowskiego pojawiają się wątki biblijne – bezpośrednio związane ze sztuką teatralną wystawianą przez grupę aktorów-amatorów, do której należy Łukasz. Fijałkowski, realizując swoją fabułę, pokazuje, jak teksty z Pisma Świętego mają szansę oddziaływać na współczesnych młodych ludzi – zarówno tych, którzy są blisko Kościoła, jak i tych, którzy w murach świątyni bywają rzadko. Fijałkowski czyni to jednak w sposób naturalny i nienachalny.
Będę tu z tobą to książka, która z jednej strony mówi o miłości młodych ludzi, z drugiej – o tym, że nigdy nie jesteśmy w stanie w stu procentach poznać drugiego człowieka – nawet, gdy jest nim najbliższa nam osoba. To powieść przynosząca nadzieję, przy której czasem się wzruszymy, innym razem – uśmiechniemy się. Z całą pewnością przypadnie ona do gustu wszystkim dotychczasowym czytelnikom serii Wydawnictwa Espe.
Nie da się przejść obojętnie obok ludzkiego szczęścia. Julia, rozpoczynając pracę w kieleckim liceum, nie tyle liczy na zmianę w swoim życiu, ile marzy...