Złap mnie

Tom 1 cyklu Nieuchwytni

“Złap mnie”

Nieuchwytni #1

Lubicie książki pisane w duetach ? Niby nie powinny się różnić niczym od tych pisanych przez jednego autora . Jednak sądzę, że to w pewnym sensie wyzwanie. Połączyć dwie wizje w jedną spójną całość ,żeby wszystko idealnie się uzupełniało, współgrało … Tu się to udało rewelacyjnie !

Książka sama w sobie to taki powiew świeżości . Inny , nie oklepany wątek , ciekawie wykreowani bohaterowie , nieprzewidywalność , każda strona czymś zaskakuje.

Iga jest hakerką i jest świetna w tym co robi . Młoda dziewczyna , straciła matkę i obwinia za to firmę La Sante. Mieli jej pomóc , a zamiast tego przeprowadzili na niej serię badań, doświadczeń, które nie uratowało jej życia . Zamiast tego , była z rodziną krócej niż być mogła. Iga chce udowodnić , że badania jakie przeprowadza ta firma, są zupełnie inne niż twierdzą , że są szkodliwe i zbiera na to dowody. Jednak nie działa zgodnie z prawem… Szuka jej funkcjonariusz CBŚ - Piotr Skarżyński . Chce ją wykorzystać do pogrążenia kogo ?Także firmy La Sante . Ale nie łatwo znaleźć osobę , która zawzięcie udaje, że nie istnieje . Co się stanie gdy Piotr znajdzie Igę ? Czy uda im się podjąć współpracę gdy zrozumieją ,że mają wspólny cel?

Oj nie będzie łatwo . Oboje mają niełatwe charaktery . Na początku ciężko mi było się przekonać do Igi, nie rozumiałam jej zachowania . Jednak z rozdziału na rozdział irytowała mnie coraz mniej, z kolei coraz bardziej było mi jej żal. Z pozoru krucha , poturbowana przez życie , jednak inteligentna i ma silny charakter . Na tyle silny by skutecznie i regularnie wyprowadzać z równowagi Piotra… Jednak jego zachowanie pozostawia wiele do życzenia. Jest podły i chamski wobec Igi. Przez większość książki go nie lubiłam jednak cały czas ciekawiło mnie co sprawiło ,że jest takim gburem . Autorki początkowo rzucają aluzje , że Piotr przeszedł coś dramatycznego i każą nam dość długo czekać na więcej szczegółów. I jest to zaletą bo tak stopniowo wprowadzają nas w tajemnice bohaterów, grają na emocjach dzięki czemu łatwo można zaangażować się w tę historię. Niewątpliwie ta para jest wyjątkowa . Różni ich wszystko , spora różnica wieku, którą sobie zawzięcie nawzajem wytykają, sposób życia , przyzwyczajenia , upodobania. Jednak te odmienne charaktery , te ciągłe walki wbrew wszystkiemu ich do siebie zbliżają. Czy będzie z tego coś więcej ? Czy taka para ma szansę na wspólne szczęście ? Czy wręcz - co chyba bardziej prawdopodobne - wykończą się nawzajem ?

Co mi też się podobało to fakt, że wątek cyberprzestępczości jest tak przedstawiony, że nawet dla laika jest łatwo zrozumiały. Nie ma tu zawiłych i skomplikowanych zwrotów i określeń tyczących się hakowania . Już bardziej się gubiłam w kwestiach przestępstw La Santy i tych całych Vatów ;)

Książkę czyta się szybko, wciąga od pierwszych stron . Styl jak już wspomniałam jest spójny, przystępny i lekki. Zakończenie jest dla mnie szokiem, zupełnie nie rozumiem co się wydarzyło, czemu Piotr zachował się tak a nie inaczej , do czego to zmierza . Podejrzane jest też zachowanie Maćka… Czy Iga da Piotrowi wyjaśnić tę sytuację ? I co dalej z jej planem zdemaskowania firmy La Sante ? Dużo pytań , a brak odpowiedzi. Drugi to jest pilnie potrzebny i mam nadzieję, że nie będę musiała na niego długo czekać.

Sądzę, że to książka warta uwagi i że mogę Wam ją polecić z czystym sumieniem . Ja przyjemnie spędziłam z nią czas.

Informacje dodatkowe o Złap mnie:

Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2021-10-27
Dodał/a opinię: Marta BONIECKA

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Złap mnie

Kup książkę Złap mnie

Uratuj mnie
Sandra Biel Lena M. Bielska0
Okładka ksiązki - Uratuj mnie

Kontynuacja historii Valeriyi i Timofeya z Kochaj mnie. Timofey cudem odzyskuje Lerę. Kobieta po tragicznych przeżyciach jest przerażona i wycofana. Ponadto...

Kochaj mnie
Sandra Biel Lena M. Bielska0
Okładka ksiązki - Kochaj mnie

Córka mafiosa sprzedana za dług.Szef Bratwy, który chce zrobić z niej idealną żonę. Pewnego dnia dziewiętnastoletnia Valeriya Greshney zostaje wypatrzona...