Robinson pisarka w dość dużym kryzysie twórczym. Porzuca Nowy Jork, tylko po to aby powrócić do swoich rodzinnych stron jeszcze z czasów dzieciństwa. Piękna posiadłość otoczona herbacianymi różami, ale głównie główna bohaterka powraca do przeszłości, która chciała zostawić za sobą. Rodzinne miasteczko wciąż żyje wydarzeniami sprzed lat. Mianowicie śmierć ojca Robinson, był on znanym i cenionym pisarzem a mieszkańcy wciąż ją obwiniają o to że on nie żyje. Szepty i wspomnienia odkrywka karty i historię, która jest dość zaskakująca.
~
Robinson otwiera się przed opiekunka zmarłej matki. To ona poznaje opowieść o dwóch dziewczętach z pensji dla panien. Każda z nich miała swoje marzenia, połączyła ich przyjaźń która niestety nie wytrzymała próby. Oczywiście mowa o mężczyźnie, dziewczęta wręcz o niego rywalizowały, a jedna podjęła decyzję która zmieniła wszystko i to dosłownie. Czy bohaterka zdradzi swoje tajemnice? Co wydarzyło się przed laty? Czy Robinson napisze kolejna świetna powieść?
~
Książka jest tak tajemnicza ale to idealnie buduje ten klimat. Angielska sceneria, mglista podłoga, wciąż skrzypiące podłogi starego domu, dźwięki maszyny do pisania a wszystko owiane zapachem herbacianych róż. Czy potrzeba więcej?! Autorka tak wyśmienicie przedstawiła tą historię że sama chciałabym poczuć ten wyjątkowy aczkolwiek mroczny i tajemniczy klimat.
~
Fabuła natomiast jest tak świetnie wykreowana, że wciągnęłam się w tę historię już od pierwszych stron. Bohaterka mimo iż na początku była wrecz irytująca to z czasem skradła moje serce. Autorka książkę przedstawia w dwóch strefach czasowych co dla mnie już jest świetne połączenie. Czytałam ją dość długo ale z przerwami na inne książki ale gdy już tę książkę wzięłam w ręce to ciężko mi było ją odłożyć.
~
Fabuła toczy się dość wolno ale w taki przyjemny sposób że to nie przeszkadza wręcz dodaje kolejnego świetnego uroku dla tej powieści. Ja spędziłam z tą książką naprawdę bardzo miło czas a myślę że teraz będzie ona idealna pozycja na te wczesne wiosenne wieczory. Polecam bo myślę że osoby, które w powieściach cenią intrygi i tajemnice przeszłości również będą zachwyceni tą książką tak samo jak ja.
Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-01-29
asia_czyta_ksiaz
Druga połowa XIX wieku. Polska pod zaborami, objęta cenzurą i powstaniem styczniowym. Dziewiętnastoletnia Łucja Kolebowska od dziecka pracuje we dworze...