Zero

Inne wydania:

"Zero" Marc Elsberg
Jest to w sumie pierwsza książka autora, z którą postanowiłam się zapoznać. Muszę przyznać, że temat mnie zaciekawił, a książka również okazała się być warta uwagi.
Powieść należy do gatunku kryminału, sensacji, thrillera.
Moją uwagę przyciągnęła okładka..to pierwsze, co rzuciło mi się w oczy. No dobrze, ale przejdźmy do fabuły.
Akcja powieści ma miejsce w Londynie. Podczas pościgu zostaje zastrzelony młody chłopak. Cynthia Bonsanth jesy dziennikarką i próbuje wyjaśnić jego śmierć. Trop wiedzie do popularnej platformy internetowej Freemee, która gromadzi i analizuje dane i obiecuje milionom swoich użytkowników lepsze życie. Jednak ktoś ostrzega Cynthię przed Freemmee i jej potęgą. Im szersze kręgi zatacza śledztwo Cyn tym większe grozi jej niebezpieczeństwo. A w świecie w którym żyje ucieczka może okazać się niemożliwa.
A, więc książka pokazuje do czego może kiedyś dojść w świecie technologii i zwraca uwagę na niebezpieczeństwa z tym związane. Albowiem kto raz trafi do Sieci już nigdy z niej nie wyjdzie.
W każdym razie książka napisana jest bardzo dobrze i porusza naprawdę ważny temat co jest równoznaczne z tym że zdecydowanie ją polecam i myślę, że przeczytam również inne książki tego autora.

Informacje dodatkowe o Zero:

Wydawnictwo: W.A.B.