Zawsze chodziło o ciebie

Na wstępie chciałabym podziękować autorce za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki "Zawsze chodziło o Ciebie". Jest to debiut Dominiki, a jak już wiecie ja bardzo lubię poznawać nowych pisarzy, dlatego też nie mogłam przejść obojętnie obok tego tytułu. W książce znajdziemy motyw friends to lovers oraz fake dating, które został bardzo ciekawie zaprezentowane. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko. Ja pochłonęłam ją w jedno popołudnie. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana i dobrze poprowadzona. Bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali niesamowicie autentycznie wykreowani, to postaci, które tak jak my popełniają błędy, mają wady i zalety, często postępują pod wpływem emocji, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić, podzielając podobne bolączki i dylematy. Jestem pewna, że z powodzeniem moglibyśmy ich spotkać w rzeczywistości. Na kartach powieści mogła lepiej poznać Wero i Oskara - ich myśli, odczucia, mogłam dowiedzieć się z czym się zmagają, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Oboje w zasadzie od pierwszych chwil zaskarbili sobie moją sympatię i byłam ciekawa w jakim dokładnie kierunku Dominika poprowadzi ich relację, a ta została naprawdę interesująco zaprezentowana. Jedno wydarzenie - ślub znajomego, jedna decyzja - postanowienie udawania pary zapoczątkowało coś pięknego, niespodziewanego. Muszę wspomnieć jeszcze o potyczkach słownych bohaterów, które wielokrotnie bawiły mnie do łez, podobało mi się to jak mocno się wspierali, troszczyli o siebie. Z początku mogłoby się wydawać, że jest dość przewidywalna, jednak Dominika zadbała o to żeby nie zabrakło tutaj niespodziewanych zwrotów akcji, które zarówno bohaterom jak i Czytelnikowi przyspieszają bicie serca, stawiając na szali ich uczucie. Autorka w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych, i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich wywołując przy tym wiele emocji i wrażeń. Pokazuje jakie konsekwencje mogą mieć słowa wypowiedziane w złości, do czego mogą doprowadzić niedopowiedzenia oraz czym skutkuje brak szczerej rozmowy. "Zawsze chodziło o Ciebie" to naprawdę udany debiut, idealny na jeden wieczór. Ja bardzo miło spędziłam czas z tą książką i jej bohaterami i już czekam na kolejne powieści spod pióra autorki! Polecam!

Informacje dodatkowe o Zawsze chodziło o ciebie :

Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2024-05-01
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: zakochanawksiazk

Zobacz opinie o książce Zawsze chodziło o ciebie

Kup książkę Zawsze chodziło o ciebie

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba