Co zadecyduje o losie Marii: rodzinny sekret czy wojna? Czy prawda z przeszłości powinna wyjść na jaw?
Luty 1939 roku. Europę zasnuwa widomo wojny. Lada dzień niemieccy żołnierze mogą przekroczyć granice Polski. Tymczasem niespełna osiemnastoletnią Marię dręczy myśl o matce, która przed kilkunastoma laty zniknęła z jej życia. Dziewczyna za wszelką cenę chce dowiedzieć się dlaczego matka ją porzuciła, jednak ojciec pilnie strzeże związanej z tym tajemnicy. Dominik Karski to znany i ceniony krakowski lekarz, który poświęcił całe życie córce. Jednak przeszłość i wybory, których dokonał dręczą go każdego dnia. Teraz w obliczu wojny i zagrożenia jakie ze sobą niesie, poraz kolejny będzie musiał podjąć trudną decyzję...
Sięgając po powieść Rachel Givney czułam podskórnie, że ta powieść rozłoży mnie na łopatki. "Zawsze będę Cię strzec" to przepiękna historia o niezwykłej sile miłości rodzicielskiej. Napisana w pięknym stylu, cudownym językiem, przepełniona wieloma emocjami, wciągnęła mnie od pierwszych stron. Rozpoczynając lekturę byłam przekonana, że to będzie kolejna powieść o zakazanej miłości. I poniekąd tak jest, bo Autorka wplotła w tę powieść wątek miłosny pomiędzy Polką a Żydem, ale to nie odegra tutaj pierwszych skrzypiec. Najważniejszym jest tutaj przepięknie opisana historia bezwarunkowej miłości rodzicielskiej. Ciężko jest obrać w słowa ile emocji wywołała we mnie ta powieść, a szok spodowodwany zakończeniem jest nie do opisania.
Warto wspomnieć, że w powieści przeplatane są dwie ramy czasowe, rok 1918 i 1939. Dzięki temu łatwiej jest nam poznać losy głównych bohaterów, zrozumieć ich postępowanie i to jak trudne i niekiedy bolesne decyzje musieli podjąć w tych ciężkich czasach, w jakich przyszło im żyć.
"Zawsze będę Cię strzec" to powieść, w której czuć serce włożone w kreację bohaterów i idealnie oddane realia przedwojennego Krakowa. Wszystko dopracowane jest w najmniejszym szczególe i dokładnie przemyślane. Widać, że Autorka poświęciła dużo czasu, by czytelnik czuł realizm tamtych czasów.
Historia Marii to jedna z najpiękniejszych powieści jakie miałam okazję czytać, choć przyznaję, że po zakończeniu czuć pewien niedosyt. Czy będzie nam dane jeszcze spotkać się z Marią? Mam taką nadzieję.
Polecam z całego serca.
Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2022-05-18
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Secrets My Father Kept
Ilona Wolińska
Bath, Anglia, 1803 rok. Dwudziestoośmioletnia Jane Austen nad bale przedkłada samotnespacery i dobrą lekturę. Marzy o wydaniu drukiem swych wycyzelowanych...