Wildfire

Po dość ciekawym pierwszym tomie z serii "Maple Hills" zdecydowałam, że z przyjemnością skusze się na kolejną książkę i poznam losy jednego z bohaterów poznanych w "Icebreaker". Tym razem autorka postanowiła przedstawić nam historię Russa, który przyznać trzeba, jest nieco nieśmiałym chłopakiem, co jest zdecydowanie odmianą w tego typu powieściach. W jego objęcia wpada Aurora, odważna i pewna siebie dziewczyna, której nie straszne jedno nocne podboje. Mamy więc tutaj styczność z dość oryginalnym obrazem bohaterów, osobiście nie często miałam okazję przeczytać książkę obyczajową, w której to kobieca postać ma silniejszy charakter. Zazwyczaj to jednak mężczyzna stanowi siłę.
Fabuła powieści oprócz budowania relacji pomiędzy głównymi bohaterami, skupia się na problemach rodzinnych. Zarówno Aurora jak i Russ mają za sobą burzliwe doświadczenia, a przeszłość i problemy rodzinne prześladują ich. Między nimi, a rodzicami nie ma dobrych relacji i starają się za wszelką cenę unikać tego tematu.

"Wildfire" nie jest książką, która wywoła ogromne wrażenie na czytelniku. Sięgając po takie powieści nastawiam się raczej na lekką, przyjemną lekturę, taką która idealnie da wytchnienie po nieco trudniejszych historiach. Opowieść o Russie i Aurorze należy do średniej półki. Nie mamy tutaj nic odkrywczego, zaskakującego. Czytelnicy szukający lekkiej i przyjemnej lektury mogą poczuć się zadowoleni, ale jeśli liczą na coś głębszego i bardziej wyjątkowego, mogą się poczuć zawiedzeni. To przyjemna historia, w której nie brakuje rodzinnych problemów, a także relacji pełnej  zbliżeń erotycznych.

Jeśli chodzi o styl pisania autorki, to jest przyjemny w odbiorze. Zdecydowanie jest prosty i przystępny, a tempo narracji nie jest za wolne. Z jednej strony książkę czyta się łatwo i szybko, z drugiej strony brak w niej większej głębi. To lektura dobra na luźne wieczory i tak zwane odmóżdżenie. Nie jest to książka, która porwie emocjonalnie czytelnika, jednak dla fanów tego typu luźnych historii, będzie idealna. Dialogi między bohaterami nie są wymuszone, co jest zdecydowanym atutem.

W "Wildfire" poruszane są ważne tematy, takie jak zaufanie, wybaczanie, walka z problemami z przeszłości, a także pokazane jest budowanie relacji, jednak nie są przedstawiane w sposób przytłaczający. Troszkę zabrakło mi wykorzystania potencjału tych trudnych tematów, raczej odebrałam je jako lekko przedstawione, co jest i atutem, i minusem, zależy czego czytelnik oczekuje od powieści. Wątek miłosny pomiędzy bohaterami jest dość ciekawy, choć nie ma tutaj jakiegoś wielkiego zaskoczenia. Mamy budowanie relacji i pokonywanie przeszkód w drodze po szczęście. Zdecydowaną świeżością jest przedstawienie głównego bohatera jako mężczyznę wstydliwego, niepewnego, który ukrywa się za maską. Nie brakuje oczywiście happy endu typowego dla powieści obyczajowych.

Poznana historia nie jest zła, ale też nie powala na kolana. I absolutnie nie oczekiwałam tego sięgając po tę książkę. Dostałam od niej to, czego tak naprawdę chciałam - przyjemną, lekką lekturę na wieczór. Nie jest to powieść, która wywoła u czytelnika falę emocji, ale idealnie sprawdzi się dla osób szukających lekkiej, przewidywalnej historii o miłości z elementami dramatu. To opowieść, którą można przeczytać, gdy ma się ochotę na nieco luźniejszą książkę. Ja po takie sięgam, gdy mam cykl czytania powieści z gatunku fantasy, wówczas takie "Wildfire" jest idealnym przerywnikiem i odpoczynkiem dla umysłu. Bohaterowie nie wywołali we mnie irytacji, wręcz polubiłam ich osobowości. Myślę, że warto sięgnąć po tę książkę, jeśli oczekujemy lekkiej historii.

Informacje dodatkowe o Wildfire:

Kup książkę Wildfire

Icebreaker
Hannah Grace0
Okładka ksiązki - Icebreaker

Fenomen TikToka! Iskry lecą, gdy łyżwiarka figurowa i kapitan drużyny hokeja muszą dzielić lodowisko... Anastasia Allen ciężko pracowała na szansę...

PAKIET Icebreaker+Wildfire /mkk./
Hannah Grace0
Okładka ksiązki - PAKIET Icebreaker+Wildfire /mkk./

Fenomen TikToka! Iskry lecą, gdy łyżwiarka figurowa i kapitan drużyny hokeja muszą dzielić lodowisko... Kolejna odsłona bestsellerowej serii Maple Hills...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba