Inne wydania:

Kolejna mądra i wartościowa książka o stracie, śmierci, akceptacji tego, co pewne.... Judith Viorst uczy czytelnika jak poradzić sobie z tymi trudnymi, ale potrzebnymi doświadczeniami. Każdy oczywiście reaguje na nie na swój sposób, ale warto uświadomić sobie, że każdy człowiek jest na tej ziemi przez określony czas, że więzy, uczucia, emocje, relacje nie są na stałe. Wszystko mija, strata jest nieunikniona. Myślę że ten temat dla każdego jest trudny, i nie stanowi przedmiot codziennych rozważań, ale naprawdę warto się nad nim chwilę przychylić i zastanowić. Dlaczego? Bo to wyzwala, sprawia, że stajemy się mądrzejsi, bardziej świadomi, przygotowani i wzmocnieni duchowo i emocjonalnie. Ten poradnik co prawda do naj szczuplejszych nie należy, bo liczy ok 500 stron, jednak warto. Książka stanowi bardziej psychoanalizę człowieka niż poradnik, jest naszpikowana wieloma cennymi i wartościowymi treściami, które związane są z teoriami freudowskimi.
Książka skłania do autorefleksji, uczy i uświadamia niektóre sprawy, które z reguły oczywiste, to ciężko się z nimi pogodzić. Bo jak się pogodzić ze śmiercią bliskiej osoby? Książka przedstawia nam psychologiczny punkt widzenia, w którym znaleźć możemy ukojenie i pocieszenie po stracie. Autorka, posiadająca olbrzymią wiedzę na ten temat, dzieli się z czytelnikiem swoją mądrością i doświadczeniem. Książkę czyta się w miarę lekko, pomimo pewnych trudnych treści, przy których trzeba się momentami bardziej skupić i wytężyć umysł. Ja ze swojej strony bardzo wam polecam!

Informacje dodatkowe o To, co musimy utracić,. czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe od spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać.:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2020-08-12
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Necessary losses
Dodał/a opinię: Aneta Dąbrowska

Tagi: bóg Umysł ciało duch

Zobacz opinie o książce To, co musimy utracić,. czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe od spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać.

Kup książkę To, co musimy utracić,. czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe od spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać.

Judith Viorst0
Okładka ksiązki - Niedoskonała kontrola. czyli jak całe życie walczymy o władzę: jako dzieci i rodzice, żony i mężowie, kochankowie, pracownicy i w końcu jako zwykli śmiertelnicy

Kontrola, słowo o wielu znaczeniach i skojarzeniach, wywołuje silne emocje. Odnosi się do kwestii tak kluczowych i wszechobecnych jak: siła i poczucie...

Judith Viorst0
Okładka ksiązki - Małżeństwo dla zaawansowanych, czyli wszystko co chcielibyśmy i powinniśmy wiedzieć, aby cieszyć się udanym związkiem

Małżeństwo jest dla dorosłych, ale bardzo niewielu z nas wstępuje w związek małżeński jako ludzie dojrzali. Dojrzewanie wymaga czasu i jest trudne, a dla...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba