Malowane henną

Inne wydania:

Lakszmi w wieku piętnastu lat wychodzi za mąż. Po dwóch latach ucieka od męża i tym samym ściąga potępienie na swoją rodzinę. W kraju gdzie kobieta jest własnością męża, a jej zadaniem jest bycie posłuszną i rodzić dzieci, Lakszmi walczy o swoje marzenia. W Dżajpurze staje się słynną hennistką. maluje bogate kobiety oraz leczy ziołami. Wykorzystuje wiedzę, która zdobyła dzięki swojej teściowej. Kobieta ma marzenia, jej firma coraz bardziej się rozkręca, a wymarzony dom jest bliski ukończenia. Pewnego razu odnajduje ją młodsza siostra, o której Lakszmi nie miała pojęcia, i mąż. Od tego momentu życie Lakszmi nie będzie takie jak dawniej, a decyzje podjęte przez siostrę, znacznie wpłyną na jej przyszłość. Czy kobiecie uda się zrealizować marzenia?

Ciekawa historia, o dzielnej kobiecie, która wzięła swoje życie w swoje ręce. Bardzo podoba mi się przedsiębiorczość Lakszmi, jej praca, upór i dążenie do wyznaczonego celu. Dzięki temu główną bohaterkę można obdarzyć sympatią i mocno jej kibicować. Książka jest spokojna, ale przyjemnie się ją czyta. Poznajemy kulturę Indii, zwyczaje mieszkańców, życie kobiet w tamtym czasie. Warto przeczytać:)

Informacje dodatkowe o Malowane henną:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2021-05-04
Tytuł oryginału: The Henna Artist
Dodał/a opinię: Małgorzata Mroczkowska

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Malowane henną

Kup książkę Malowane henną