Gdy zbliża się wieczorne czytanie-usypianie moja ręka najchętniej sięga po kolejne przygody Tappiego. Początkowo myślałam, że przygody Wikinga jakby nie patrzeć nie jest ani księżniczką ani nawet dziewczynką) nie spodobają się mojej córeczce, ale pomyliłam się! Dawno nie miałam w dłoniach tak poetyckiej bogatej w przymiotniki narracji. To pogodne opowiadania o przyjaźni, radości, walce dobra ze złem, lojalności, pełne ciepła i lekkiego humoru. To zdecydowanie idealne opowiadania na czas zasypiania, plastyczne opisy przyrody i postaci które nie nudzą a rozbudzają wyobraźnię. Każdy zwierzaczek, a nawet drzewo Dąb Starodziej mają imiona odpowiadające ich cechom - renifer chichotek, ptaszek drobniaszek, a do tego inni magiczni bohaterowie - np. kot, trolle, olbrzymy. A wszystko pięknie zilustrowane rysunkami które moja córka pokochała, są idealnie dopasowane do charakterów postaci. To na pewno nasze nie ostatnie przygody Tappiego, bo Marcin Mortka świetnie obrazuje problem, a następnie Tappi wraz z przyjaciółmi wspólnie rozwiązują go. Każde z opowiadań ma swoją mądrość, swój morał a to lubię zwłaszcza, gdy jest mądry i nienachalny. Polecam!
Informacje dodatkowe o Tappi i poduszka dla chichotka:
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2014-01-02
9788378958208
Tytuł oryginału: Tappi i poduszka dla chichotka
Tłumaczenie: -
Ilustracje:Marta Kurczewska