Tajemnicze zgony władców

Jeśli ktoś nie lubi historii i nie rozumie, kiedy inni zachwycają się nad tym, jaka jest intrygująca i ciekawa, to powinien sięgnąć po „Tajemnicze zgony władców”. O czym opowiada – mówi sam tytuł, ale nawet o najciekawszych i najbardziej niezwykłych wydarzeniach można niekiedy mówić w taki sposób, że wieje nudą. To – na szczęście – nie ten przypadek! Autorka w sposób niezwykle zajmujący opowiada o władcach, którzy zakończyli życie w sposób gwałtowny, dziwny i nie zawsze wyjaśniony.

Trochę rozczarował mnie wybór – bo liczyłam na kilku władców starożytnych, a tutaj autorka zaczyna od średniowiecza, na dodatek wielu wymienionych panów nie znałam (albo tylko coś tam słyszałam, że istnieli) – sądziłam, że więcej tu będzie sławnych ludzi, których imiona czy nazwiska będą miały przyciągać czytelnika. Okazało się jednak, że nie potrzeba wcale takich chwytów, bo to, co się wydarzyło w dziejach świata, jest wystarczająco intrygujące, nawet gdy dotyczy osób, które niespecjalnie nas ciekawią. Zresztą znakomita większość bohaterów to postacie słynne: Napoleon, carewna Anastazja, Bona, Władysław Warneńczyk. Ucieszyło mnie to, że autorka zaprezentowała też kilku polskich władców – choć zrobiła to trochę po macoszemu (jeden rozdział poświęcony jest truciźnie na polskich dworach, i tam „wrzuconych” jest kilka ważnych postaci, ale jest też w osobnym rozdziale szczegółowo przedstawiona postać Warneńczyka i Przemysła II).

Chyba najbardziej fascynującą historią jest klątwa rzucona przez mistrza zakonu Templariuszy na tych, którzy doprowadzili do zniszczenia zakonu i spalenia na stosie jego przewódców – scena jej rzucenia jest tak plastycznie opisana, że wywołuje dreszcz emocji.

Tym, co mi się nie podobało, była zbytnia szczegółowość w opisach tła historycznego – ale to tylko dlatego, że czytałam tę książkę dla rozrywki – gdyby chodziło mi o pisanie jakiejś pracy, czy naukę – to takie szerokie tło byłoby jak najbardziej wskazane.

Rozczarowaniem jest też brak portretów tych, o których mowa: fakt, że portret ukazujący zwykle scenę ich śmierci zdobi pierwsze strony każdego rozdziału, tylko pobudza apetyt czytelnika, który chciałby zobaczyć więcej – zwłaszcza, gdy czyta, że król czy jakaś dama uważani byli ze najpiękniejszych ludzi swej epoki… No, ale od czego jest internet – z tym że to trochę niewygodne, bo trzeba zapamiętać imię i przerwać lekturę, żeby zajrzeć do sieci.

Książka ta jest dowodem na to, jak wiele jeszcze w historii pozostaje spraw niewyjaśnionych – mimo postępu, nowoczesnych technologii i kolejnych odkryć. Pokazuje też, jak niebezpieczną sprawą jest władza i jak wielu władców przypłaciło życiem objęcie tronu.

Komu spodoba się ta książka? Miłośnikom zagadek historycznych, a także wszystkim, którzy lubią poczytać o życiu (i śmierci) znanych postaci, które odegrały ważną rolę w historii. Każdemu, kto chce pogłębić swoją wiedzę historyczna i poznać rozmaite ciekawostki z dawno minionych epok.

Podsumowując: ciekawa lekcja historii, bez żmudnego wkuwania dat i nudnych faktów. Pasjonująca, intrygująca, wciągająca. Autorka jest pasjonatką historii i potrafi o niej opowiadać w sposób zajmujący.

Informacje dodatkowe o Tajemnicze zgony władców:

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2019-02-13
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-66229-01-3
Dodał/a opinię: Joanna Tekieli

Tagi: historyczne

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Tajemnicze zgony władców

Kup książkę Tajemnicze zgony władców

Księżna Diana. Miłość, zdrada, samotność
Iwona Kienzler0
Okładka ksiązki - Księżna Diana. Miłość, zdrada, samotność

Kiedy oświadczał się jej brytyjski następca tronu, zrobił to w ogrodzie swojej wieloletniej kochanki. Czuję się jak owca prowadzona na rzeź i wiem, że...

Angielsko-polski słownik terminologii gospodarczej. Tom I
Iwona Kienzler0
Okładka ksiązki - Angielsko-polski słownik terminologii gospodarczej. Tom I

SŁOWNIK TERMINOLOGII GOSPODARCZEJ BANKOWOŚĆ. FINANSE. PRAWO zawiera ok. 20 000 haseł z dziedziny: * prawa karnego, administracyjnego i międzynarodowego...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba