Szczurołap

LEGENDY WCIĄŻ MAJĄ SIĘ DOSKONALE

Ludzie się zmieniają, świat idzie do przodu, a jednak legendy wciąż mają się doskonale i pociągają odbiorców. Widać to w kinie i telewizji, widać to w książkach i nawet w komiksach temat ten wciąż jest obecny, że wspomnę choćby tylko cenioną serię „Baśnie". „Szczurołap", w odróżnieniu od niej nie próbuje reinterpretować klasycznych opowieści w sposób tak dalece odbiegający od oryginału, ale dodaje „Fleciście z Hameln" braci Grimm lekkości i mangowej nuty, atrakcyjnych dla współczesnej młodzieży.

O fabule właściwie mógłbym nic nie pisać, bo baśń twórców „Czerwonego kaptura", „Jasia i Małgosi" czy „Kopciuszka" jest chyba doskonale znana każdemu. Miasteczko Hameln pewnego razu nawiedza plaga szczurów. Są wszędzie, zjadają plony, roznoszą choroby… Ludzie giną albo od zarazy, albo z głodu, wszyscy szukają więc rozwiązania i kogoś, kto pozbyłby się gryzoni. Wtedy zjawia się on – Szczurołap, który oferuje swoje usługi, a przy okazji wpada w oko pięknej dziewczyny. Magda, bo o niej mowa, jest głucha, a z tego powodu prześladowana przez innych, ale ma talent do wymyślania historii. To dzięki niej poznajemy historię tego człowieka i cierpień, jaki przysporzył mieszkańcom Hameln i jej samej.

Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/06/szczuroap-jay-asher-jessica-freeburg.html

Informacje dodatkowe o Szczurołap:

Wydawnictwo: Rebis