Szare uszko. Czy to jest opowieść obrazkowa?

Komiksy to chyba jedne z najbardziej ulubionych książek dla dzieci, ponieważ mają dużo grafiki i mało tekstu, taką formę czytania najczęściej wybierają chłopcy, ponieważ na rynku jest mnóstwo obrazkowych historii o superbohaterach.
W tej książce poznajemy zajączka o imieniu Szare Uszko, który pewnego dnia zaczął uciekać, w sumie bez większego powodu i tak bieg i biegł nie wiadomo dokąd. Po drodze przeżył mnóstwo ciekawych historii, był brany za zabawkę, uciekał przed dużym psem, a nawet był w zoo i poznał wiele egzotycznych zwierząt. Zajączek był bardzo odważny i nigdy nie dał się złapać przez złych ludzi i ostatecznie powrócił do swojej Wsi Rodzinnej.
Jest to jeden z pierwszych komiksów, który tak bardzo nam się spodobał, opowiada on o bardzo miłym zajączku, który przypadkiem przeżywa różne nieprawdopodobne przygody, także na pewno nie da się z nim nudzić. Jak to w takiej książce bywa, jest tutaj bardzo dużo grafiki i mało tekstu więc lektura zabiera nam naprawę mało czasu, ale jak zaczyna czytać się ją z dzieckiem, które zadaje mnóstwo pytań, to można tak dużo o obrazkach odpowiedzieć, że powstaje z tego bardzo długa historia.
W tej pozycji zachwyca również cała książka, strony pomimo tego, że są ze zwykłego papieru, to są dość grube, do tego mamy przedłużoną okładkę i zawsze możemy sobie zaznaczyć, na której stronie skończyliśmy czytanie. Grafika jest dość kolorowa, a obrazki wyglądają jak stworzone przez dzieci, więc potem można spróbować odwzorować takie same w rysunkach, a tematyką komiks idealnie podpasuje chłopcom, jak i dziewczynkom.
Warto kupować różne książki dziecku, jedne z dźwiękiem, drugie sensoryczne, wiersze czy komiksy, tak, żeby miało wybór i odnalazło te, które pokocha najbardziej. My dzięki tej książce odkryliśmy komiksy i na pewno rozejrzymy się też za innymi, bo fajnie czasami jest popatrzeć na grafikę, gdzie jest mniej tekstu i samemu spróbować ułożyć do niej niesamowitą historię.

Informacje dodatkowe o Szare uszko. Czy to jest opowieść obrazkowa?:

Wydawnictwo: Wolno
Data wydania: 2018-05-11
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Szare uszko. Czy to jest opowieść obrazkowa?

Kup książkę Szare uszko. Czy to jest opowieść obrazkowa?

Duchowe dziedzictwo św. Jana Pawła II
Mieczysław Piotrowski0
Okładka ksiązki - Duchowe dziedzictwo św. Jana Pawła II

Szedł pod prąd, nie godząc się na żadne kompromisy w sprawach wiary i moralności. Książka „Duchowe dziedzictwo św. Jana Pawła II” przybliża...