Siłą wyciągnięci z bunkrów

Wszystkie sekrety najsłynniejszego zdjęcia z powstania w getcie warszawskim.
Kim jest chłopczyk z podniesionymi rączkami?
Co skrywa kobieta po lewej i towarzysząca jej dziewczynka?
Co spotkało dźwigającego worek chłopca wypędzonego z kryjówki?
Jakim człowiekiem jest żołnierz z obojetną miną mierzący do dziecka?
Co jeszcze możemy wyczytać ze zdjęcia, które likwidator getta Jurgen Stroop w swoim raporcie podpisał "Siłą wyciągnięci z bunkrów".
Jurgen Stroop był nazistą, zbrodniarzem hitlerowskim odpowiedzialnym za między innymi krwawe stłumienie powstania w getcie warszawskim. Autor tzw Raportu Stroopa. Był to raport przygotowany dla Himmlera. Miał 75 stron i opisywał niemiecką wersję wydarzeń podczas powstania w getcie warszawskim.
Josef Bloshe, który na zdjęciu celuje do chłopca w domu dobry tatuś, a poza bezwzględny morderca, który zabijał ot tak dla kaprysu.
Nie miał litości, że to tylko dziecko, kobieta, przypadkowa osoba.
Zabijał nawet za to, że ktoś otwierał za wolno drzwi.
Czy można napisać książkę o jednym zdjęciu?
Autor jest przykładem na to, że można.
To nie tylko szukanie informacji na temat miejsca zrobienia tego zdjęcia, ale i osób znajdujących się na nim, umiejscowieniu go w czasie i przybliżeniu historii tamtego okrutnego czasu.
Autor książki podczas poszukiwań odpowiedzi serwuje nam historie osób, które są ważne dla tamtego czasu, przybliża nam ich losy, koneksje i poniekąd skłania do wyciągnięcia wniosków.
Książka zawiera ogrom zdjęć i to jej ogromny atut. Dzięki nim bardziej wciągamy się w historię obrazując sobie miejsca o których pisze autor oraz przybliżając wygląd osób o których wspomina.
Pozornie jedno zdjęcia, a stoi za nim ogrom bólu i ludzkiego cierpienia. Czasu, który wciąż jest żywy i wspominany.
Jeśli interesujecie się tym okresem w historii książkę szczersze Wam polecam.

Informacje dodatkowe o Siłą wyciągnięci z bunkrów:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-04-13
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: seryjni mordercy bóg

Zobacz opinie o książce Siłą wyciągnięci z bunkrów

Kup książkę Siłą wyciągnięci z bunkrów