Hercules Poirot postanawia przejść na emeryturę. Ma zamiar korzystać z rozkoszy życia, porzucić dotychczasową pracę detektywa. Wybiera się ze swoim przyjacielem Hastingsem do St. Loo, uzdrowiskowej miejscowości na południu Anglii. Zdaniem przyjaciela nie ma bardziej atrakcyjnej miejscowości w całej Anglii.
Nie jest mu jednak dany odpoczynek. Drugiego dnia pobytu poznaje Nick Buckley, młodą dziewczynę mieszkającą w samotnym domu. Wokół niej dzieją się dziwne rzeczy. Rzekomo trzy razy uniknęła śmierci. Pech? Czy ktoś celowo chce pozbawić ją życia? Czy Herkules zapobiegnie tragedii?
W tej książce po raz pierwszy Christie serwuje nam misterną intrygę, której rozwiązanie wydaje się wprost nieprawdopodobne. Każdy z przyjaciół Buckley wydaje się być podejrzany. Należy pamiętać, że w świecie Christie nic nie jest niemożliwe i nie wszystko jest takie, jak na początku. Ciężko wytypować mordercę i to jest właśnie urok jej książek.
Plusem książki jest pierwszoosobowa narracja. Wydarzenie obserwujemy z perspektywy Hastingsa, który nie jest bezkrytyczny wobec Piorota. Jego spostrzeżenia są nieocenione i miejscami zabawne.
Powieść czyta się szybko dzięki intrygującej zagadce. Nie brakuje tu nagłych zwrotów akcji, a Christie potrafi bawić się z czytelnikiem. Kolejny kryminał Agathy godny polecenia.
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2012-03-05
Na statku wycieczkowym ,,Karnak", płynącym w rejs po Nilu, zebrało się eleganckie towarzystwo - między innymi młoda milionerka z nowo poślubionym mężem...
W 1922 roku Agata Christie wyruszyła z mężem w podróż, której celem było zebranie materiałów do Wystawy Imperium Brytyjskiego. W ciągu dziesięciu miesięcy...