Tak jak i w poprzednich tomach, rozdziały przeplatają czas teraźniejszy z przeszłością. Każdy z rozdziałów rozpoczyna się jak bajka o tajemniczej rodzinie leśniczego, która została zesłana na Syberię. Przez długi czas nie potrafiłam tej historii powiązać z losami Petrycych. Dopiero samo zakończenie wyjaśnia istotę tej historii.
W powieści zostały też poruszone takie tematy jak aborcja, badania prenatalne, opieka nad osobami niepełnosprawnymi oraz depresja. Każdy z tych tematów może stanowić odrębną powieść, która dostarczy czytelnikowi wiedzę na ten temat.
Opisanie strajków, zamieszek, kupczenie teczkami agentów SB, obalenie rządu Olszewskiego stanowi główny wątek powieści. Wśród tych zawirowań politycznych i społecznych jest zwykły obywatel, który musi odnaleźć się w nowej rzeczywistości, gdzie prawda nie zawsze znaczy to samo dla każdego.
Uważam, że "Próba miłości" znajdzie zainteresowanie wśród miłośników historii, z uwagi na liczne odniesienia do prawdziwych wydarzeń i osób. Autorka zadbała o liczne przypisy oraz biografię. Natomiast zwolennicy powieści obyczajowych mogą się poczuć trochę zawiedzeni. Akcja książki podąża niespiesznie. Brakuje mi emocji, które trzymałyby czytelnika w stanie zaciekawienia. Jak dla mnie ten tom był mniej interesujący od swoich poprzedników.
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2019-02-13