Po drugiej stronie Uralu

“Dlaczego podróżujesz? - kontynuuje. - Twierdzisz, że masz rodzinę, masz przyjaciół, a jednak podróżujesz. Dlaczego więc podróżujesz? Nie dlatego, że lubisz poznawać obce kultury i krainy. Ty czegoś szukasz. Twoja rodzina i twoi przyjaciele nie zaspokajają cię. Potrzebujesz jeszcze więcej dla samego siebie. Każdy człowiek jest egoistą”

“Po drugiej stronie Uralu” to relacja z podróży autostopem, która zaczyna się w Ząbkowicach Śląskich, a kończy za Uralem. Autor razem z przyjacielem wyruszają w podróż. Postanawiają odnaleźć w Rosji przypadkowo poznaną dziewczynę. Jak się okazuje w trakcie kolega ma tajemnice. Ich podróż wydłuża się. Trafiają do miejsc których nie planowali odwiedzać. JEdyne co mają ze sobą to plecaki z ubraniami i jedzeniem i pare tysięcy rubli. Ich podróż opiera się na łapaniu autostopa i noclegach u przypadkowo poznanych osób. Autor w “Po drugiej stronie Uralu” opisuje ich przygody i przeciwności losu, które stają na drodze. Dzięki autorowi poznajemy Rosję i Ukrainę oraz kulturę ich mieszkańców.

Informacje dodatkowe o Po drugiej stronie Uralu:

Wydawnictwo: Novae Res