"Plastikowy mag" Charlie N. Holmberg to powieść należąca do gatunku fantasty.
Zanim przejdę do streszczenia fabuły chciałabym wspomnieć, że byłam wprost zachwycona, kiedy zorientowałam się, że powstała kolejna część ze świata "Papierowego maga". Wprost uwielbiam tę serię. Podczas czytania zapominam, że jestem w domu i przenoszę się do kart opisanych stron. Moim zdaniem właśnie to jest znacznikiem dobrej, a nawet wręcz rewelacyjnej książki. Mój zachwyt osiągnął apogeum, kiedy okazało się, że ta historia jest historią całkiem odmienną od poprzednich części, ponieważ nie jest to kontynuacja przygód Ceony.
Alvie Brechenmacher jest młoda i bardzo ambitna. Przede wszystkim jest jednak pełna pasji i inteligentna. Od samego początku widać jej zapał i zachwyt. Nie tylko zacznie zgłębiać politwórstwo (magia plastiku), ale również będzie miała praktykę u wybitnego maga. Marion Praff jest prawdziwą legendą!
Alvie chce wynaleźć jak najwięcej wynalazków jednak nie wie, iż jest bacznie obserwowana. To historia o tym do czego zdolni są ludzie z pragnienia sławy, pieniędzy, nawet z zazdrości czy z zawiści. To również opowieść o pasji, marzeniach, przyjaźni czy życzliwości.
Pochłonęłam tę powieść w natychmiastowym tempie. Po skończeniu czytania miałam niedosyt, także mam nadzieję, że doczekam się kontynuacji. Ogromnie pokochałam ten świat.
Fabuła prowadzona jest w bardzo ciekawy sposób. Autorka niewątpliwie ma talent i lekkie pióro! Bohaterowie są niebanalni i z miejca ich pokochałam.
Ta powieść nie tylko zachwyca, ale również ozdobi biblioteczkę każdego czytelnika!
4 tom z serii o "Papierowym magu" z pewnością nie zawiedzie. Autorka jak już to udowodniła w poprzednich tomach niezmiennie zachwyca. A co ważne! 4 tom można przeczytać niezależnie od poprzednich trzech, gdyż pojawia się tylko jedna wzmianka o bohaterach z poprzednich trzech części. Chociaż występuje jeden bohater, którego część na pewno będzie kojarzyć z ostatniego tomu i z chęcią pozna jego dalsze losy ;)
Podsumowując zdecydowanie jest to powieść należąca do godnych do polecenia. Zdecydowanie zachęcam i życzę miłej lektury dla tych którzy się zdecydują!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-11-17
Tytuł oryginału: The Plastic Magician
Tłumaczenie: Monika Wiśniewska
Roksana
Trudno tropić niebezpiecznego mordercę, kiedy jednocześnie trzeba się uczyć do testu. Przez cały okres nauki Ceony Twill skrywała sekret, którego nie...
Drugi tom serii pełnej magii - kontynuacja ,,Papierowego Maga" Charlie Holmberg ,,Nie trzeba być w posiadaniu mrocznej magii, aby robić mroczne rzeczy" Minęło...