„Pielęgniarka” to książka, o której po odłożeniu na półkę długo się nie zapomni. Świetny thriller psychologiczny. Idealnie skonstruowana fabuła.
Rose Marlowe to pielęgniarka, która zostaje oskarżona o zabójstwo pacjenta. Przyznaje się do winy, chociaż trudno w to uwierzyć, by tak sumienna osoba dokonała takiego strasznego czynu.
Theo Hazel to pisarz, który chce napisać książkę o historii Rose. Im dłużej rozmawia z Rose tym ma większe wątpliwości co do winy kobiety.
Na światło dzienne wychodzi coraz więcej nieznanych faktów.
Czasy teraźniejsze mieszają się z przeszłością dzięki czemu poznajemy dokładnie życie Rose, które było bardzo skomplikowane i dramatyczne.
To co spotkało główną bohaterkę w przeszłości jest nie wyobrażalne. Dziewczyna marzyła o szczęśliwym życiu, mężu, gromadce dzieci, chciała zdobyć wykształcenie. To wszystko mogłoby się wydarzyć, gdyby nie źli ludzie, którzy stanęli jej na drodze.
Historia jest pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji. Miejscami bardzo tajemnicza i mroczna.
Polecam.
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2022-07-13
Tytuł oryginału: The Nurse
monikaswiatek
Najgorsze cechy charakteru zwykle ugruntowują się z czasem i ostatecznie wypierają te dobre.
Rodzicielstwo jest jak niekończący się dyżur, ze nawiążę do klimatów medycznych.