Czy może być coś piękniejszego niż książka, którą można przeczytać jednym tchem??
Uwielbiam książki z tłem historycznym i tym razem trafiłam na opowieść, ktorej początek rozpoczynał sie w okresie Powstanja Listopadowego.
Później przenieśliśmy się do wiktoriańskiej Anglii, w której nasza bohaterka stawiała swoje kroki w dorosłym życiu. Pozostawienie najbliższych w Warszawie, a następnie śmierć ojca i brak kontaktu z bratem spowodowało, że Eliza zmieniła się, wydoroślała.
Życie na początku dla niej łaskawe teraz pokazywało swoje odcienie, strata bliskiej kuzynki Julki, rozpoczęcie rewolucji i przegrana Polaków zmusiła młodą dziewczynę do wyjazdu do Anglii. Kraju, w którym uczucia okazywane są mniej spontanicznie. Życie również nie rozpieszczało jej brata Stanisława, który na własnej skórze poznał czym jest wojna i zakazana miłość.
Książkę czyta się bardzo szybko, jest parę wątków, które również mocno wciągają, a nawet wątek niewyjaśnionych morderstw kobiet. Spotykamy kobiety, które wyglądają na kruche i delikatne, a posiadają w sobie ogromne pokłady sił i pomimo przeciwności losu potrafią sobie poradzić. Możemy przeczytać o dwóch częściach Angli tej tętniącej życiem z pięknymi domami i eleganckimi ludźmi i tej o której większość starą się zapomnieć. Gdzie biedę widać w każdym zakamarku ulic, a ubrudzone i wychudzone dzieci szukają jakijkolwiek możliwości zarobku.
Spotykamy się również z wyzyskiem bogatych przedsiębiorców, którzy zatrudniają małoletnie dzieci jako tanią siłę roboczą i o tym było mi najtrudniej czytać.
Taką moją iskierka tej powieściowy jest mała Nell. Osmioletnia dziewczynka, którą życie nie oszczędzało. Trafiła do przytyłku, straciła mamę. Za to poznała dziadka, który nie potrafi okazywać uczuć i postanowił szybko się jen pozbyć. Trafiła do miejsca ,które stanie stanie się bardziej niebezpieczne niż życie na ulic.
Cóż mogę powiedzieć książka idealna dla mnie, która nie zanudza wręcz przeciwnie wciąga i każdy w niej znajdzie coś dla siebie. Nie jest monotonna, a to dla mnie bardzo ważne
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-11-26
Kategoria: Historyczne
akubica88
Drugi tom opowieści o przodkach bohaterów sagi "Kobiety z ulicy Grodzkiej". Korzenie zła i narodziny niewieściej siły w bezwzględnych czasach walki...
Drugi po "Siostrach" tom znakomitej sagi średniowiecznej Lucyny Olejniczak. Nadejście roku 1392 dla Amalii i Mildy oznacza początek nowego życia. Od tej...