Czy warto tkwić w związku, w którym nie czujesz się sobą? To pytanie przewija się przez całą powieść, prowadząc czytelnika przez historię Cassie. Kobieta, która teoretycznie ma wszystko, ale w rzeczywistości czuje się pusta i nieszczęśliwa.
Z jednej strony to klasyczny romans. Autorka krok po kroku buduje napięcie między bohaterami, pokazując, jak rodzi się porozumienie i nierozerwalna więź. Flirt przeradza się w coś więcej, a Cassie zaczyna zastanawiać się, czy warto pozostać w małżeństwie, w którym nie czuje się kochana, czy podążyć za emocjami, które oferuje jej ktoś nowy.
Polubiłam bohaterów tej książki, choć nie obyło się bez zgrzytów. Cassie momentami była wielką hipokrytką. Krytykowała męża za jego obsesje i skoki w bok, jednocześnie sama podejmując decyzje, które niekoniecznie były lepsze. Gabriel za to to prawdziwe marzenie każdej kobiety: opiekuńczy, zaradny, zawsze pojawiający się we właściwym momencie. Jego postać momentami była aż zbyt idealna, ale w romansach to często spotykany motyw.
Autorka świetnie zobrazowała świat bogaczy, którzy wychodzą z założenia, że wszystko można kupić. Opisy luksusu, wielkich pieniędzy i przekonania o własnej wyższości dodają historii realizmu i sprawiają, że można lepiej zrozumieć, w jakim świecie funkcjonuje główna bohaterka.
Fabularnie książka wciąga od pierwszych stron i nie pozwala się oderwać. To bardzo udany debiut, który czytałam z przyjemnością i chętnie sięgnę po kolejne książki autorki. Jeśli lubisz romanse z nutą refleksji nad tym, czym jest prawdziwe szczęście w związku, ta książka z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-02-19