Niezapominajka

Matylda wraz ze swoją najlepszą przyjaciółką odwiedzają średniowieczny kościół, tam kobieta znajduje ukryty tajemniczy list. Niestety nie może zrozumieć języka w jakim napisany jest ten list więc szuka pomocy u profesora Jakuba. Mężczyzna odsyła ja do swojej znajomej Zosi, która może jej powiedzieć coś więcej o tym liście.

~

Widok listu kobietę zaszokował więc postanawia odpowiedzieć dziewczynie całą historię swojego życia. W ten sposób poznajemy historię Zosi, która próbuje żyć normalnie ale też wspierać swoją ojczyznę podczas wojny. Podczas rozszyfrowania listu Matylda poznaje też historię Nawojki, która wychowuje się w średniowiecznym klasztorze. Średniowieczna kobieta też ma swoje tajemnice i problemy.

~

W książce poznajemy też historię samej Matyldy, która też ma problemy. Trzy różne bohaterki, trzy różne epoki życia a każda historia ma swój wspólny mianownik. Co łączy każda z tych historii? Jaki wspólny mianownik łączy ze sobą kobiety? Co wydarzy się podczas wojny?

~

Najbardziej urzekła mnie historia Zosi, była naprawdę bardzo wzruszająca ale też dość pouczająca. Lubię książki osadzone fabułą podczas wojny. Autorka tak pięknie opisała cały przebieg tajnych zebrań i działań, co powodowało, że przez książkę się po prostu płynęło. Dodatkiem jaki mnie urzekł było samo miejsce całej fabuły. Autorka przeniosła czytelników do Łodzi ale i okolic mianowicie do Łęczycy. Cóż mogę Wam powiedzieć miło się czytało książkę, której większość akcji dzieje się w mieście, w którym bywam co najmniej raz w tygodniu.

~

Łęczyca to po prostu moje okolice i dzięki tej książce też mogłam poznać trochę to miasto z innej perspektywy. Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i mi się ono podobało. Z miłą chęcią sięgnę po kolejne książki tej autorki. "Niezapominajka" jest to książka, która wzbudza wiele emocji podczas czytania. Jest to naprawdę bardzo klimatyczna opowieść, i przyznam że były momenty że i łezka z oka poleciała. Polecam Wam zapoznać się z tą książką bo ona wywołuje wiele refleksji i pozostaje w głowie na długo.

Dziękuję wydawnictwu Dragon za egzemplarz ❤️

Kup książkę Niezapominajka

Czerwony pamiętnik
Ewelina Klimko0
Okładka ksiązki - Czerwony pamiętnik

Akcja powieści rozgrywa się na dwóch płaszczyznach czasowych (współcześnie i w okresieIIwojnyświatowej).GłównymibohaterkamipowieścijestEmiliaijejbabcia...