Most we mgle

Zło zawsze się czai

W Nightcrow grasuje morderca dzieci. Ludzie wierzą, że miasteczko zostało przeklęte przez demona. Nieopodal mostu otoczonego gęstą mgłą, zostają odnalezione zwłoki. Do akcji wkracza słynny detektyw Jack Harris, a w dochodzeniu pomaga mu policjant William Lestrade. Razem tworzą nietuzinkowy duet.

„Upadł... ostatnim, co dostrzegły jego oczy, był dziwny cień wyłaniający się z mgły. Mógłby przysiąc, że ów cień miał na głowie rogi. Cały lęk w mgnieniu oka opuścił jego ciało. Wzrok zaczął słabnąć, pozostały błogi spokój, ciemność i niezwykle charakterystyczna woń ogrodowych kwiatów”.

Czy to istota nadprzyrodzona poluje na lokalne dzieci? Czy funkcjonariusze złapią winowajcę?

Ciekawie poprowadzona fabuła na czele z detektywem, którego intuicja nigdy nie zawiodła. Postać, która jest charyzmatyczna, choć mało wiemy o jego przeszłości, ale może w kolejnej książce więcej się o nim dowiemy, chociażby to, dlaczego „nie lubi” słuchać muzyki. A zakończenie sugeruje dalsze jego losy.
Wprowadzenie miejskiej legendy nadało tej lekturze lekkiej grozy, strachu i niepewności. Mamuna przyśniła mi się pewnej nocy, ubrana cała na czarno, z długimi pazurami i... chciała mnie porwać (nie czytajcie przed snem 😄)!
Jeden moment uważam, że był zbędny. Obszerny opis stosunku Williama ze swoją dziewczyną. Nie obchodzą mnie, jakie wygibasy robili w łóżku. Wystarczyło wspomnieć, że spędzili wspólną noc i tyle, lecz jeśli byłoby to zbliżenie Jacka z partnerką, to myślę, że raczej by mi to nie przeszkadzało, ponieważ on jest tutaj bohaterem pierwszoplanowym.
Autor podsuwa nam pewne tropy i mąci w głowie, choć mogłam się domyślić już na początku, kto jest mordercą, ale dałam się zwieść i byłam w niemałym szoku, jak doszło do zakończenia sprawy.
Plus za mapę wysepki i rysunki poprzedzające każdy rozdział.

Przyjemna w odbiorze opowieść o tym, że potworami jesteśmy my sami. Czy polecam? Zdecydowanie tak. 👍

„Demony... Każdy z nas je ma, lecz nie w takiej formie, jak myślimy. Te najgorsze zalegają się głęboko w naszych umysłach i łaknąc światła, wychodzą razem z naszymi myślami”.

Informacje dodatkowe o Most we mgle:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2023-05-23
Dodał/a opinię: Karolina Wawrowska

Zobacz opinie o książce Most we mgle

Kup książkę Most we mgle

Oxygen 2088
Tomasz Smerliński0
Okładka ksiązki - Oxygen 2088

W odmętach ciemności nawet nadzieja nie jest w stanie załagodzić ludzkich lęków. Świat spowiły mrok i popiół, tlenu brakło. Ludzkość od wielu lat stoi...