Moja znikająca połowa

"Moja znikająca połowa" Brit Bennett
Ta opowieść jest o dwóch dziewczynach, siostrach bliźniaczkach Stelli i Desiree. Wychowują się, dorastają w małej miejscowości, której nawet nie ma na mapie, miejscowości zamieszkałej przez czarnoskórych, którzy chełpią się coraz jaśniejszą skórą,im bielsza tym lepiej. Bo czarny to czarny i musi znać swoje miejsce, najlepiej między swoimi. Stella i Desiree uciekają aby zacząć życie w wielkim mieście, nie wiedzą że ich wspólna droga się tam skończy, że już nie będą nierozłączne. Dalej idą innymi drogami, wiodą inne życie, osobno.
Desiree poślubia czarnoskórego mężczyznę,rodzi córkę o atramentowej skórze, nie jest podobna do mamy,ma kolor skóry po ojcu. A ojciec bije mamę, Desiree w środku nocy ucieka z córką i wraca do miasteczka, do domu z którego uciekła. Wróciła na chwilę, zostaje by wychować córkę a potem zająć się chorą matką. Stella wychodzi za mąż za białego, swojego szefa i przez całe swoje życie udaje białą dziewczynę, ucieka nie tylko z miasteczka, od rodziny i siostry, ale i od swojego koloru skóry. Urodziła córkę,o jeszcze bielszej skórze i nie powiedziała prawdy o sobie ani córce, ani mężowi. Pewnego dnia córki bliźniaczek się spotykają,czarna i biała, dzień i noc, Kennedy i Jude.
Książka z mocnymi postaciami, kobietami o mocnych charakterach , piękne każda na swój sposób kobieca. Bardzo je polubiłam, z przyjemnością towarzyszyłam w ich podróży,w ich życiu.
Książka o mentalności ludzi: co z tego że masz białą skórę,skoro miałeś w rodzinie czarnych to jesteś czarny. Można zabić za kolor skóry. Jakbyś był nikim,a przecież jesteś, czujesz, żyjesz, jesteś tak samo jak inni wartościowym człowiekiem, obywatelem. Książka o trudnych relacjach rodzinnych i społecznych. Powieść czytasz jednym tchem,aby jak najszybciej poznać dalsze losy ulubionych bohaterek. Piękna powieść o kobiecej sile, o o więzach krwi, o rodzinie.
Polecam wam bardzo gorąco.

Informacje dodatkowe o Moja znikająca połowa:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2020-10-28
Tytuł oryginału: The vanishing half
Dodał/a opinię: Aneta Jarzębska

Tagi: Współczesna proza literacka bóg

Zobacz opinie o książce Moja znikająca połowa

Kup książkę Moja znikająca połowa