Ludzie czerwonego mroku

W tym roku mija równo 100 lat od wybuchu Rewolucji Październikowej. Niedawno nakładem Wydawnictwa M ukazała się książka Jakuba Maciejewskiego "Ludzie czerwonego mroku" dotycząca tego straszliwego wydarzenia. Na wstępie muszę zaznaczyć, że autor nie opisuje tylko zdarzeń z 1917 roku, ale skupia się przede wszystkim na procesie narodzin ideologii komunizmu oraz wpływie doktryn marksistowskich na społeczeństwo. Autor stawia odważne tezy, nie boi się kontrowersyjnych i trudnych tematów (takich jak feminizm czy homoseksualizm). Jego słowa z pewnością wstrząsną niejednym czytelnikiem. W wyniku "czerwonego" terroru setki osób straciło życie. Społeczeństwo ulegało manipulacjom władz, co prowadziło do upadku moralnego. Skutki Rewolucji Październikowej, a także komunizmu w ogóle są zatrważające. Maciejewski dokładnie opisuje mechanizmy terroru. Moją uwagę szczególnie przykuły fragmenty, w których autor ukazuje wpływ marksistowskich doktryn na dzisiejsze społeczeństwo. Co szczególnie interesujące, w książce został zwarty spis organizacji, których idee stanowią odzwierciedlenie niektórych założeń marksizmu. Wiele z nich było dla mnie zaskoczeniem. Książka z pewnością zaciekawi pasjonatów historii, ale też nie tylko. Warto przeczytać, polecam.

Informacje dodatkowe o Ludzie czerwonego mroku:

Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Data wydania: 2017-04-01
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-8043-213-0
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Grazynkaa

Zobacz opinie o książce Ludzie czerwonego mroku

Kup książkę Ludzie czerwonego mroku