„Loveboat. Reunion” Abigail Hing Wen to druga część serii, która zyskała moją sympatię. Jest to literatura młodzieżowa, która jednak zawiera głębsze przesłanie, dlatego czyta się fantastycznie. Tym razem autorka przybliża nam kolejną parę bohaterów, których mieliśmy poznać okazję w Loveboat.
Sophie i Xawier przeżyli krótki romans, jednak postanowili rozstać się w przyjaźni i przeszłość zostawić za sobą. Niemniej jednak życie ponownie decyduje się zabrać ich na Loveboat, gdzie czekają na nich niesamowite i nieprzewidywalne przygody, ale przede wszystkim oderwanie od codzienności, a także rozplanować swoją przyszłość.
Sophie pochodziła z wielodzietnej rodziny, dlatego od najmłodszych lat potrafiła sama o siebie zadbać, jak również upominać się o siebie w życiu. Xawier natomiast jest młodym chłopakiem, pochodzącym z bogatej rodziny, dlatego też w życiu często to inni decydowali za niego, a on musiał się do wszystkiego dostosować. Autorka w tej części dużą uwagę zwróciła również na chiński festiwal, jego zwyczaje i tradycje, w którego centrum znaleźli się nasi bohaterowie. Jest to niezwykle ciekawy zabieg, który pozwala nam nieco bliżej poznać ich zwyczaje i tradycje, a tym samym nadaje książce ciekawy wątek.
Przyznam, że mi z twórczością autorki bardzo przyjemnie płynie czas. Dosłownie nie odczuwam, nawet kiedy docieram do ostatniej strony. Bohaterowie wykreowani przez autorkę są ciekawi, mimo iż nie wszystkich od razu polubiłam, to zdecydowanie nikt nie pozostaje mi obojętny, każdy jest wyrazisty.
Zdecydowanie serię dobrze jest czytać w odpowiedniej kolejności, bo mimo iż ta część dotyczy innych bohaterów poznanych w pierwszej części, to jednak w drugiej części jest dość dużo powrotów do przeszłości, dlatego dobrze jest wiedzieć, o czym mowa!
Całą serię jednak bardzo serdecznie polecam, bo naprawdę warto, szczególnie że podczas czytania można się świetnie bawić!
Wydawnictwo: Books4YA
Data wydania: 2024-10-23
Tytuł oryginału: Loveboat Reunion
Małgorzata Styczeń
Co może się wydarzyć, gdy pójdziesz o krok za daleko? Gdy rodzice wysyłają Ever do Tajwanu na wakacyjny kurs, osiemnastolatka po raz pierwszy od dawna...