Co może się wydarzyć, gdy pójdziesz o krok za daleko?
Gdy rodzice wysyłają Ever do Tajwanu na wakacyjny kurs, osiemnastolatka po raz pierwszy od dawna znajduje się z dala od nich i ich długiej listy wymagań i zakazów. Na miejscu okazuje się, że grupa pozornie poukładanych i stawianych za wzór uczestników zajęć wcale nie ma zamiaru spędzić całego lata nad książkami. Chętnie za to bywa w klubach i eksperymentuje z nowymi związkami. Ever wreszcie czuje się wolna. Za namową nowych znajomych z Loveboat przekracza kolejne granice, a w końcu traci kontrolę nad swoim życiem. Czy uda jej się wycofać w porę, naprawić zniszczone relacje i odnaleźć swoje prawdziwe ja?
Wydawnictwo: Books4YA
Data wydania: 2024-06-19
Tytuł oryginału: Loveboat, Taipei
🪶 „𝓛𝓸𝓿𝓮𝓫𝓸𝓪𝓽, 𝓣𝓪𝓲𝓹𝓮𝓲” 𝓐𝓫𝓲𝓰𝓪𝓲𝓵 𝓗𝓲𝓷𝓰 𝓦𝓮𝓷🪶
Co może się wydarzyć, gdy pójdziesz o krok za daleko?
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
🪶Ever Wong to osiemnastoletnia bohaterka książki. Dziewczyna ma chińskie, ale i amerykańskie pochodzenie. Poznajemy ją w chwili, gdy rodzice wysyłają ją na lato do Tajpeju na kurs zwany „Loveboat”. Chcąc utrzeć nosa rodzicom, Ever przysięga, że złamie tam wszystkie zakazy. Ever wreszcie czuje się wolna. Za namową nowych znajomych z Loveboat przekracza kolejne granice, a w końcu traci kontrolę nad swoim życiem. Czy uda jej się wycofać w porę, naprawić zniszczone relacje i odnaleźć swoje prawdziwe ja?🪶
Główna bohaterka jest bardzo sympatyczna i nie sposób jej nie polubić podczas czytania jej historii. Przez całą książke mocno jej kibicowałam i miałam nadzieję, że będzie umiała poradzić sobie w różnych trudnych sytuacjach. Jej największą pasją jest taniec.
Imponowała mi tym, jak za wszelką cenę starała się go rozwijać. Na kartach tej powieści mamy również okazje śledzić przemianę Ever, jak staje się pewną siebie i dążąca do celu kobietą.
Bohaterowie w książce są bardzo dobrze wykreowani. Autorka stworzyła ich tak realnie, że czytelnik może spokojnie się z nimi utożsamiać. Abigail w dość dobitny sposób ukazuje nam, że zawsze jest jakieś wyjście z trudnych sytuacji. Żadne życie nie jest idealne, każdy na codzień boryka się z różnymi problemami i spotyka przeróżne tragedie. Ale przekaz jest taki, by nie poddawać się na starcie, tylko walczyć o lepsze jutro, ponieważ zawsze jest jakiś promyk nadziei, który odgoni złą passe.
„Loveboat, Taipei” to książka, którą czytałam z ogromnym zaangażowaniem i całkowitym skupieniem. Nie chciałam, żeby coś istotnego mi umknęło. Niesamowicie mocna, intensywna powieść z jakże głębokim przesłaniem, które daje wiele do myślenia. Każdy powinien ją przeczytać, zagłębić się całkowicie w lekturę
„Loveboat, Taipei” to urocza powieść młodzieżowa, która ukazuje nam, że koniec jest początkiem wszystkiego. Ta historia pcha nas w walkę o samego siebie, o szukaniu celu w życiu. Czyta się szybko, ponieważ książka napisana w lekkim i przyjemnym stylu. Mimo iż na początku nie mogłam się wgryźć w tę historię, to pod koniec czytałam z zapartym tchem, ponieważ bardzo byłam ciekawa jak potoczą się losy bohaterów.
Lato skończyło się złamanymi sercami... Sophie Ha i Xavier Yeh mają burzliwą przeszłość. Ale to, co rozegrało się w Tajpej - podczas letniego programu...
Przeczytane:2025-02-13, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, 12 książek 2025, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025,
„Loveboat. Taipei” Abigail Hing Wen to powieść, która została zakwalifikowana do gatunku literatury młodzieżowej i jak najbardziej dla młodzieży się nadaje, niemniej jednak myślę, że nie tylko, bo również w dojrzałym wieku może wciągnąć czytelnika, ale również ten tytuł może okazać się bardzo przydatną przestrogą dla rodziców!
Ever to osiemnastolatka, która zawsze spełnia oczekiwania rodziców. Teraz, gdy przychodzi jej zdecydować o wyborze studiów, to rodzice wybierają dla niej medycynę, bo ona od zawsze marzyła o tańcu, z którego jednak ma zrezygnować, mimo iż dostała się na wymarzoną uczelnię. Przed rozpoczęciem studiów rodzice postanawiają wysłać dziewczynę na wakacyjny kurs do Tajwnau, gdzie ma przebywać elitarna, poukładana młodzież. Rzeczywistość w znacznym stopniu odbiega od planów. Ever, która po raz pierwszy od bardzo dawna, ma możliwość bycia z dala od wymagających rodziców, którzy wciąż chcą narzucać dziewczynie swoje zdanie. Ever dostrzega, czego pozbawiona jest na co dzień i zaczyna korzystać z życia, kolejno przekraczając granice. Ever przez poznane towarzystwo traci powoli kontrolę nad swoim życiem i podejmowanymi decyzjami, ale czy w porę uda jej się opamiętać i wszystko będzie mogło wrócić do normalności… Dziewczyna poznaje również dwóch młodych chłopaków, jeden ułożony stanowczy i mający swoje zdanie w każdym temacie, drugi natomiast przebojowy i zawsze zdobywający to, o czym marzy. Do obu chłopców coś przyciąga Ever, ale czy dziewczyna będzie chciała nawiązać prawdziwą relację z którymś z nich…
Książka, która idealnie nadaje się na przestrogę dla rodziców, którzy swoje niespełnione pragnienia topią w swoich dzieciach, zmuszając tym samym do podejmowania życiowych decyzji, co do których młodzi nie są w ogóle przekonani. Również zakazy nakładane na dziecko w zbyt dużych ilościach, które w żaden sposób nie pozwalają mu korzystać z życia, mogą sprawić, że w momencie, gdy poczuje ono odrobinę wolności, zachłyśnie się nią bez opamiętania, pozostawiając wszelkie zasady za sobą. Tak właśnie było w przypadku Ever, która czując odrobinę wolności, zatraciła się w niej bez reszty, chcąc nadrobić zaległości.
Ten tytuł był niezwykle wciągający. Pojawiło się wiele wątków, które wielu może uznać, że są kontrowersyjne, jak dla młodzieży, ale właśnie może warto sięgnąć ku przestrodze! Młodzi, ciekawie wykreowani bohaterowie. Ever, którą polubiłam i kibicowałam jej z całych sił, aby nie zmarnowała swojej szansy na mądre przeżycie życia na własnych zasadach i zgodnie z własnymi wyborami. Naprawdę warto przeczytać, bo sama historia jest bardzo ciekawa i wciągająca, a całość została napisana prosto, ale nie nudno! Idealnie dla młodzieży, ale dorośli również doskonale się odnajdą w tej historii.
Ja bardzooo polecam!