118 życiorysów wojskowych, sędziów, prokuratorów itp. z czasów II wojny światowej, czasów stalinowskich i PRL. Autor opisuje nam wstrząsające historie przesłuchań, tortur fizycznych i psychicznych zarówno ludzi walczących o wolną Polskę jak i niewinnych osób. Na porządku dziennym były takie metody jak bicie, zmuszanie do przebywania przez cały czas w jednej pozycji, zastraszanie, pozbawianie snu, przetrzymywanie w bardzo małych celach z odchodami czy dosypywanie środków na przeczyszczenie do napojów i żywności osób przesłuchiwanych. Smutne jest to że praktycznie nikt z wymienionych przez autora osób nie został ostatecznie ukarany (a jeśli nawet to z reguły symbolicznie) a zdecydowana większość z nich pobierała aż do śmierci wysokie emerytury. Pocieszające jest jedynie to że większość z tych osób już umarła. Książkę mimo dużej objętości czyta się szybko. Na minus jednak można wymienić brak spisu treści i bibliografii co trochę obniża wiarygodność książki jako że subiektywność autora przebija praktycznie od początku książki. Mało tego, autor przy niektórych życiorysach "szczypie" też znane postacie będące rzekomo lub nie rodziną opisywanych postaci. Nie bardzo np. wiem po co prawie cała strona została poświęcona Danucie Hubner, która oprawcą nie była, a jej winą było to że jest córką jednego z nich. Za te docinki autora oceniam książkę na 3,5. Mimo to warto przeczytać choćby po to żeby zobaczyć jak bardzo Polska tkwi jeszcze w komunistycznym bagnie.
Informacje dodatkowe o Lista oprawców:
Wydawnictwo: Fronda