KOLOROWA KUCHNIA INDII
Każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią, prędzej czy później po prostu musi otrzeć się o bardziej egzotyczne dania. Kuchnia chińska, kuchnia japońska i, oczywiście, barwna, aromatyczna kuchnia indyjska. Kuchnia pełna przypraw i niezwykłych smaków. Odległa nam i bliska. Kuchnia, którą się albo kocha, albo nienawidzi. Znacie ją i chcecie dowiedzieć się więcej? A może nie mieliście jeszcze kontaktu, a chcielibyście poznać i to najlepiej od razu z różnych stron? Sięgnijcie zatem po niniejszą książkę, ciekawą, kompleksową i znakomicie rozpisaną pozycję, która zadowoli każdego miłośnika kulinariów.
Ponad trzysta potraw. Przepisy na tyle dań ma do zaoferowania niniejsza książka. Ponad trzy setki oryginalnych receptur wraz z poradami, jak krok po kroku uzyskać wymarzony efekt. Od doboru przyprawa, poprzez poszczególne etapy, po efekt finalny. Pikantna zupa kalafiorowa, curry z kurczaka w stylu Goa, wołowe biriani, kawałki kurczaka balti z kminkiem oraz kolendrą, ziemniaki faszerowane pikantnym twarogiem, ryż basmati z warzywami, faszerowane banany, smażone owoce z sezamem... Brzmi smakowicie? A zatem do dzieła!
Obawy odnośnie kuchni orientalnej (czy ogólnie pochodzącej z odleglejszych krajów) najczęściej są takie, że trudno jest dostać niektóre składniki. Wprawdzie w rodzimych miejscach są one popularne, jednak w Polsce nawet na półkach tematycznych czasem bywa trudno, a nie wszędzie znaleźć można specjalistyczne sklepy. I podobnych bardziej wymagających potraw nie zabrakło także tutaj (trudno by było inaczej), jednak na szczęście dominują te, które z łatwością wykonamy z ogólnodostępnych produktów. A to duży plus.
Poza tym publikacja została napisana jasno, przejrzyście i bardzo konkretnie. Autorzy sięgają do tradycji indyjskiej również pod względem metod i wykonania potraw, nie zapominają także o informacjach odnośnie wartości odżywczych. A wszystko to bardzo bogato ilustrowane (niemal 2000 zdjęć!) i pięknie wydane. Warto sięgnąć? Warto! I to jeszcze jak! Znakomita pozycja kulinarna dla miłośników indyjskiego gotowania.
Dlatego polecam bardzo gorąco. To prawdzie kompendium wiedzy w swoim temacie, więc będziecie zadowoleni. I na dodatek bardzo ładnie prezentuje się na półce.
Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/12/13/kuchnia-indyjska-najlepsze-przepisy/
Informacje dodatkowe o Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy:
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2010-09-20
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
978-83-245-2077-0
Liczba stron: 512
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię:
wkp
Sprawdzam ceny dla ciebie ...