Kroniki Czarnej Wiedźmy (#2). Kwiat Żelazny. Kroniki Czarnej Wiedźmy. Tom 2

Drugi tom Kronik Czarnej Wiedźmy obfitował według mnie w dużo inspiracji uniwersum Harrego Pottera.

Niektóre rzeczy mi przypominają zachowania Grindelwalda, inne Voldemorta.

A jak niektórzy wiedzą, jestem ogromną fanką więc wiadomo, że Kwiat żelazny mi się bardzo podobał!

Po fascynującym pierwszym tomie, z wielką radością się wzięłam za drugi i jestem nadal oczarowana.

Tym razem akcja jest stale dynamiczna, nie ma już miejsca na slow motion, wojna jest coraz bliżej.

Fabuła wciągająca od początku do końca, były momenty, kiedy polały się łzy (moje osobiste) a także takie, które radowały serce.

Elloren musi wziąć sprawy w swoje ręce, jednocześnie mierząc się ze swoimi uczuciami do Yvana i Lukasa.

Który wybór okaże się tym właściwym?

Co ukrywa Yvan?

Czy przepowiednia jest prawdziwa?

Mnóstwo magicznych stworzeń ożywiło karty tej powieści, ze stałym zainteresowaniem śledziłam losy Elloren i ekipy, z nimi przeżywałam wszystkie wzloty i upadki.

Bajecznie się bawiłam podczas lektury chociaż śmiało muszę przyznać, że bywało mrocznie i emocje zmieniały się jak te podczas jazdy kolejką górską.

Kibicowałam uczuciom Kelta i Gardnerianki, denerwowała mnie ciotka dziewczyny.

Przyszedł też moment na łzy, nie powiem kiedy ale myślę, że każdy, kto przeczyta z pewnością tego momentu nie przeoczy.

Coraz więcej stworzeń a także magów jest prześladowanych przez fanatyków a Magini Gardner odkrywa swoją moc.

Teraz pozostaje jej okiełznać dziedzictwo swojej babki i sprawić, by magia jej nie pochłonęła i nie zabrała tego, kim Elloren jest i chce być.

Czy wspominałam coś o smokach?

Oczywiście, że są!

Nie mogę się pogodzić że stratą wielu postaci, nawet, jeśli niektórych z nich zbyt dobrze nie znaliśmy.

Autorka wspaniale wykreowała ten magiczny, fantastyczny świat - a hermetyczne środowisko amazek było zaiste fascynujące!

Te runy, ich przekonania, upór, historia a jednocześnie skłonność do negocjacji i wyjątków od reguły - to było coś!

Jestem ciekawa co będzie dalej, czy Elloren opanuje w końcu moc, która w niej drzemie?

Jakie sekrety jeszcze wyjdą na jaw?

Po której stronie stanie gdy dojdzie do starcia?

Informacje dodatkowe o Kroniki Czarnej Wiedźmy (#2). Kwiat Żelazny. Kroniki Czarnej Wiedźmy. Tom 2:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-03-05
Tytuł oryginału: The Iron Flower The Black Witch Chronicles, #2
Dodał/a opinię: Bookszonki

Tagi: fantasy Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 13 lat

Zobacz opinie o książce Kroniki Czarnej Wiedźmy (#2). Kwiat Żelazny. Kroniki Czarnej Wiedźmy. Tom 2

Kup książkę Kroniki Czarnej Wiedźmy (#2). Kwiat Żelazny. Kroniki Czarnej Wiedźmy. Tom 2

Czarna Wiedźma
Laurie Forest0
Okładka ksiązki - Czarna Wiedźma

Elloren Gardner jest łudząco podobna do swojej babki, która zyskała sławę dzięki odparciu sił wroga podczas ostatniej wojny o królestwo. Lud wierzy, że...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba