Król popiołów to trzecia część cyklu Królowie Vegas.
Everly Chance jako prywatny detektyw dostaje zlecenie, aby śledzić niewierną żonę. Zlecenie jak każde inne, tylko podczas obserwacji ktoś zabija żonę i jej kochanka a Pani detektyw wszystko uwiecznia na swoim aparacie. Staje się niewygodnym świadkiem, którego trzeba usunąć. Najpierw włamują się do jej lokalu i zabijają jej pracownika. Everly zaczyna się ukrywać, ale coraz więcej złych wydarzeń dzieje się w jej życiu dlatego postanawia się skonfrontować z Arturem Ashbornem mężem zmarłej żony. Artur jest gangsterem, królem popiołów, skrywa swoją prywatność dlatego mało kto wie jak wygląda. Everly dzięki swojemu wujkowi dostaje się do klubu Camelotu, który jest własnością Artura. Czy gangster pomoże Pani detektyw w znalezieniu morderców? Czy niezłomna, twarda, pyskata Pani Detektyw będzie umiała podporządkować się gangsterowi?
Król popiołów to fajny, ciekawy romans, który jednak ma trzy wady.
Zaletą jest relacja głównych bohaterów. Pani detektyw jest wyrazista, twarda, niezależna, pyskata a Artur nie da sobie "w kaszę dmuchać" dlatego między tymi postaciami dochodzi do tarć. Jest dużo emocji, mocnych wydarzeń, oraz poczucia humoru ( co wg mnie ratuję historię).
Wady po pierwsze jeśli everly jest wyrazista tak Król popiołów jest jakiś ( to na pewno) ale brakuje mi pokazania jego "zniszczeń". Jako król powinien być mroczny, i dokonać czegoś w historii książki aby ta nazwa była uzasadniona, takie coś jednak się nie dzieje.
Po drugie urwany wątek porwanej dziewczyny. Pani detektyw pomaga odnaleźć dziewczynę, która była światkiem strzelaniny. Widzimy jak Everly przeszukuje monitoring, gdzie pomaga jej jej kuzyn z policji, ale nie wiemy jak ten wątek się kończy. Szybko ucięty i tyle, nie lubię takich zabiegów. Jeśli autorka postanowiła wpleść w historię takie wydarzenie to powinna je skończyć.
Po trzecie Król popiołów nie ma nic wspólnego z poprzednimi częściami. Jedyny mianownik cyklu Królowie Vegas to samo miasto, a szkoda bo z chęcią poobserwowałabym dalsze losy bohaterów z poprzednich częściach.
Król popiołów posiada swoje wady, ale jest to fajny romans więc warto go przeczytać jeśli ktoś lubi Ludkę Skrzydlewską. Polecam
Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2022-09-07
Jedno niewinne zaklęcie potrafi odmienić lub nawet zniszczyć życie. Margo McKenzie pochodzi z jednej z najpotężniejszych magicznych rodzin w Szkocji...
Kiedyś przeżyła koszmar Teraz musi pomóc innej dziewczynie Czy znajdzie w sobie dość siły? River Hansen pragnie jedynie przetrwać drugi rok na uczelni...