Król niczego

Jakie to było dobre. Co ją mówię ta książka była rewelacyjna. Laura Passer stworzyła historię od której nie potrafiłam się oderwać nawet na chwilę. Mimo, że to niezły grubasek to pochłonełam ją niemalże na raz.
Strony same się przerzucały, a ja śledziłam losy Kiry i Tristana z zapartym tchem i wypiekami na twarzy. Każda pojawiająca się emocja przenikała moje ciało, a ja odczuwałam ich ciągły głód i chciałam więcej i więcej.

Tristan to chłopak który uważa, że świat leży u jego stóp. Przystojny i arogancki sportowiec, kapitan drużyny koszykarskiej z rozdmuchanym ego i tabunem dziewczyn, które się za nim uganiają. Chłopak nie liczy się z nikim uważając się za króla wszystkiego. Do czasu kiedy jedna błędna decyzja i wypadek który powoduje niweczy jego plany na przyszłość. To co było na wyciągnięcie ręki staje się tylko majaczącym snem. Z dnia na dzień z króla wszystkiego staje się królem niczego.

Kira to dziewczyna, która ma jasno określone cele. Jest inteligętna, dobra i pracowita, zaradna i ambitna. Cały swój wysiłek wkłada w to by dostać się na wymarzone studia i dostać stypendium. Praca w licealnej gazetce i korepetycje to jedno z zajęć które ma jej w tym pomóc.
Jej poukładany świat zburzy wkroczenie w niego Tristana, który swoim zachowaniem wzbudza w Kirze najgorsze uczucia.

Co się stanie kiedy chłopak poprosi ją o pomoc w nauce? Czy Kira zgodzi się udzielić korepetycji Tristanowi? Czy dwoje ludzi z tak różnym podejściem do życia może znaleźć wspólny jezyk? Czy Tristan jest w stanie się zmienić, a Kira bedzie miała na niego jakiś wpływ? Co tak naprawdę połączy tych dwoje? Kim się dla siebie staną?

"Król niczego" to jedna z tych książek, ktora zagośiła w moim sercu i zostanie w nim już na zawsze. Lubię powieści młodzieżowe, a ta trafiła na moją top listę. Laura Passer stworzyla bowiem niesamowicie emocjonalną, trudną, momentami bolesną ale jednocześnie dającą nadzieję historię.
Pokazującą, że czasami jedne drzwi się zamykają by inne się otworzyly i że coś co wydaje nam sie końcem może być jednocześnie poczatkiem czegoś nowego. Czymś co może być ratunkiem zarówno dla naszej duszy jak i serca, choć początkowo może się wydawać inaczej.
Autorka rewelacyjnie wykreowała bohaterow. Mogłam obserwować ich wewnetrzną przemiane. Wydarzenia jakich doświadczyli i relacja jaka połączyła Kire i Triatana zmieniła ich oboje.
Szczególnie chłopaka, który z bad boya, dupka i aroganta zmienił się w kogoś kogo dało sie lubić. Kogoś kto zaczął dostrzegać dużo więcej niż czubek własnego nosa. Ten chłopak skradł moje serce, choć na początku się na to nie zanosiło bo kilka razy sprawił, że miałam ochotę go udusić. Koniec końców jednak się zrehabilitował. Pokazał, że ciężką pracą można osiągnąć wiele i że nie wolno się poddawać. Nigdy też nie jest za późno na zmianę i wyciągnięcie wniosków z lekcji jakie daje nam życie. Warto jest też mieć plan B by skorzystać z niego kiedy plan A nie wypali, albo stworzyć go kiedy wszystko się wali.

Kira też się zmieniała, otworzyła się na nowe doświadczenia i ludzi. Stała się bardziej pewna siebie, odważna. Choć ona też popełniła błędy. Autorka pokazała na przykładzie decyzji podejmowanych przez Kirę, jakie można ponieść konsekwencje, gdy czegoś się pragnie za bardzo i że warto czasem odpuścić, złapać oddech bo może to nas kosztować zdrowie. A nic nie jest warte żeby je sobie rujnować.

"Król niczego" to histroria, ktora pochłania z każdą stroną coraz bardziej. Autorka wie jak rozbudzić wyobraźnię czytelnika, rozpalić go, wprawić serducho w nierównomierny rytm albo sprawić by stawało w oczekiwaniu na to co się wydarzy.
Ta powieść pokazuje, losami bohaterów, że czasami dopiero jak coś stracimy to otwierają nam się oczy i dostrzegamy co jest tak naprawdę ważne w życiu. I że prawdziwych przyjacół poznaje się w trudnych momentach naszego życia. To one weryfikują kto jest kim.

Miłość, przyjaźń, nadzieja i wiara we własne możliwość ale i zachowanie zdrowej równowagi to z pewnością prawdy, które znajdziecie w tej książce. Laura Passer ubrała to wszystko w słowa by stworzyć historię, która uczy i skłania do refleksji i do której ja osobiście niejednokrotnie jeszcze powrócę. Wam gorąco ją polecam.

Informacje dodatkowe o Król niczego:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-06-13
Dodał/a opinię: oczarujmnieksiaz

Tagi: romans

Zobacz opinie o książce Król niczego

Kup książkę Król niczego

Pająk
Laura Passer0
Okładka ksiązki - Pająk

Trzecia część serii ,,Pajęczyna", dzięki której mieliśmy przyjemność poznać mafijnych bossów i szeregowych żołnierzy. Tym razem z bliska poznamy jednego...

Dark side
Laura Passer0
Okładka ksiązki - Dark side

Kiedy Livia poznaje w barze przystojnego Sawyera, myśli jedynie o dobrej zabawie i flircie. Nie wie jeszcze, że ten uroczy dżentelmen zgotuje jej piekło...