Jeździec bez głowy i inne opowiadania /NB/

Czy można poczuć Halloween w lipcu? Dzięki Nowej Baśni jak najbardziej.

"Jeździec bez głowy i inne opowiadania" to niepozorna książeczka, ale jak pięknie wydana i z jaką ciekawą treścią. Wbrew pozorom nie znajdziemy tutaj brutalnie mrocznych historii wywołujących ciarki na skórze, ale opowiadania lekkie i żartobliwe. Jest atmosfera "spooky", ale jak sam narrator zauważył, trzeba do wszystkiego podchodzić pozytywnie i z najgorszych sytuacji postarać się wyciągnąć jakieś plusy! Bardzo podobało mi się to podejście i taki styl narracji.

Tytułowego opowiadania chyba nie trzeba nikomu streszczać, bo popularny film Tima Bartona na jego podstawie ma już kilkadziesiąt lat. Pozostałe dwa tytuły ("Rip Van Winkle" i "Upiorny narzeczony") są utrzymane w podobnej konwencji. Pomimo mojej wielkiej miłości do "Jeźdźca...", "Upiorny narzeczony" podobał mi się nawet bardziej!

Warto poznać te klasyczne perełki dziewiętnastowiecznej literatury grozy. Idealnie wprowadzają w halloweenowy nastrój, po tylu latach wciąż dostarczają rozrywki i śmieszą. Myślę, że czytelnicy w każdym wieku będą zadowoleni. Po lekturze aż zaczęłam odliczać dni do października.

Polecam!

Egzemplarz do recenzji otrzymałam od wydawnictwa.

Informacje dodatkowe o Jeździec bez głowy i inne opowiadania /NB/:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2022-06-28
Kategoria: Horror
ISBN: 9788382031638
Tytuł oryginału: The Legend of Sleepy Hollow, Rip Van Winkle, The Spectre Bridegroom
Dodał/a opinię: mysilicielka

Zobacz opinie o książce Jeździec bez głowy i inne opowiadania /NB/

Kup książkę Jeździec bez głowy i inne opowiadania /NB/

Upiorny narzeczony
Washington Irving0
Okładka ksiązki - Upiorny narzeczony

Klasyka na e-czytnik to kolekcja lektur szkolnych, klasyki literatury polskiej, europejskiej i amerykańskiej w formatach ePub i Mobi. Również miłośnicy...