Żyjemy szybko. Skupiamy się na rzeczach materialnych, karierze… Często nie zdajemy sobie sprawy z upływu dni. Większości z nas ciężko byłoby żyć „tu i teraz”. Co by było jednak gdyby jutra miało nie być…. Gdyby okazało się że nie mamy już przed sobą setek nijakich dni, a koniec może nadejść w każdej chwili. Ciężko wyobrazić sobie taką sytuację, ale zastanówmy się co byśmy wtedy zrobili? Jak wykorzystalibyśmy pozostały czas? Z kim byśmy go spędzili?
Charlotte to 27-letnia kelnerka pracująca w podrzędnej restauracji, która wciąż poszukuje pomysłu na siebie i swoje życie. Nie wie co chce robić, dlatego też często zmienia pracę i wiąże się z nieodpowiednimi mężczyznami. Pewnego dnia na jej drodze staje trochę dziwny ale niezwykle intrygujący Adam. Para spędza ze sobą upojną noc, która daje dziewczynie nadzieję na dalszą przyszłość. Niestety rano mężczyzna nie chce słyszeć o jakiejkolwiek dalszej relacji i wywala dziewczynę za drzwi. Charlie postanawia zapomnieć o nieudanej przygodzie, nie jest to jednak takie proste. Ostatecznie postanawia zawalczyć o miłość i odszukuje Adama. Wtedy właśnie na jaw wychodzi skrywana przez niego tajemnica. Nie pozostało im wiele czasu. Jak go wykorzystają? Musicie przekonać się sami.
To moja pierwsza przygoda z książkami Renee Carlino. ”Gdybyś tu był” to powieść obyczajowa z elementami romansu. Fabuła jest jasna, dosyć dobrze skonstruowana. Nie można autorce odmówić lekkiego pióra i przyjemnego stylu pisania. Czyta się szybko, bo historia jest naprawdę wciągająca. Zdarza się że perypetie pary zaskakują, chociaż przez większość czasu opowieść ta jest raczej przewidywalna. Autorka postawila na szybką, dynamiczną i żywiołową akcję co zazwyczaj stanowi dla mnie ogromny plus, tymczasem tutaj pewne rzeczy działy się dla mnie zwyczajnie za szybko. W skutek tego miałam wrażenie nienaturalności i niedopracowania. Wiele wątków potraktowano pobieżnie.
Uwielbiam kiedy autorzy skupiają się i drobiazgowo tworzą kreacje bohaterów, w tej kwestii „Gdybyś tu był” również czegoś zabrakło. Chociaż bohaterowie z czasem zyskują to początkowo Charolotte niemiłosiernie mnie irytowała swoją infantylnością z biegiem wydarzeń zaskarbiła sobie moja sympatię, co innego Adam do którego nie mogłam się przekonać. Brakowało mi wgłębienia się w ich psychikę, nie mogłam wczuć się w ich uczucia, podążać za ich relacją. Miałam za to poczucie że ich dialogi brzmią sztucznie.
Oczekiwałam tutaj całej gamy emocji i otrzymałam całkiem sporo. Książka rozdziera emocjonalnie z jednej strony to pozornie całkowicie przewidywalny lekki zabawny romans z drugiej chwytająca za serce opowieść o niekończącej się walce.
Sam pomysł był świetny choć niezaprzeczalnie bazujący na kilku innych powieściach m.in. na książce bezbłędnej Jojo Moyes „Zanim się pojawiłeś”.
Przyznam że patrząc na okładkę, która niezwykle mi się podoba, byłam pewna ze jest to ckliwa opowiastka, tymczasem dotyka ona bardzo poważnych kwestii takich jak przeżywanie żałoby, śmierć, akceptacja.
Ksiązka pokazuje że miłośc to nie zawsze świat widziany przez różowe okulary to także opowieści o tytanicznej sile i ogromnym uczuciu stanowiącym nieprzerwaną tamę dla trudności i problemów.
„Gdybyś tu był” można podsumować tak ze jest to książka z ogromnym potencjałem, który niestety nie do końca został wykorzystany. Mimo to książka przyniosła mi wiele radości i smutku podczas czytania. „Gdybyś tu był” niesie z sobą spory ładunek emocjonalny.
Mimo prostoty przekazu ma swój urok i jest pouczająca. Zmusza do refleksji, uczy jak cieszyć się z krótkich momentów i pozwala docenić to co mamy.
Być może nie jest to w mojej opinii książka najwyższych lotów, ale i tak sadze że warto się z nią zapoznać, bo na jesienne wieczory pod kocykiem jest w sam raz.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2019-10-02
Tytuł oryginału: Wish You Were Here
kamila9314
Wiolonczelistka Grace i fotograf Matt spędzają razem niezwykły czas w Nowym Jorku. Miasto, które nigdy nie śpi, jest świadkiem ich młodzieńczego...
Wyobraź sobie, że czytasz książkę, w której ktoś opisuje twoją przeszłość, wiedząc o niej wszystko... Emiline kocha książki, jednak jej własne...