Eter

Nie da się zaprzeczyć - już sama okładka tej książki przyciąga wzrok . Ma w sobie to "coś" i nie jest to goła klata. Już czuć patrząc na nią ten tajemniczy i mroczny klimat oraz nutę erotyki . Sądzę, że już sama okładka świetnie oddaje zawartość książki .

A co do zawartości...

"Eter" to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i jakże owocne. Jestem po prostu oczarowana jej stylem. Odnoszę wrażenie , że mogłaby pisać o czymkolwiek a i tak by mi się podobało. Aniela Wilk wszystko tak pięknie ubiera w słowa, że czytając ma się świadomość , że nie jest to pospolita lektura, to jest już coś z wyższej półki. Gra słów budząca zarówno niepokój, tę grozę , która wywołana jest wydarzeniami mającymi miejsce w małym Karkonoskim miasteczku, jak i powoli budzącą się w naszych bohaterach , namiętność.

To książka z gatunku thriller , z wątkiem romantycznym i ten wątek nie przyćmiewa akcji , nie dominuje tego co tu jest istotne. A co właściwie jest istotne? Ciała, zwłoki , trupy , kości... Tego tu nie brakuje. Za to nie wiemy skąd się one biorą, czy to dzieło mordercy czy późno odkryte ciała samobójców? Dlaczego akurat w górach , w tym czasie , masowo odnajdują się ciała osób zaginionych nie raz lata temu ? Na rozwiązanie tej zagadki musimy czekać prawie , że do końca, ale podejrzeń w trakcie nie brakuje. Autorka umiejętnie wodzi nas za nos , kieruje podejrzenia sprawnie na jedną osobę ale czy słusznie ? Musicie się przekonać. Warto .

Głównymi bohaterami tej książki są : Julia i Darek . Julia to 27 letnia graficzka ,aktualnie bezrobotna , która rozstała się z chłopakiem i gdy poinformowano ją , że odziedziczyła domek w górach po ciotce, przyjechała doprowadzić go do porządku, by później go sprzedać. Z kolei Darek to samotnik. Mężczyzna starszy od Julii , bo ma już 38 lat. Nie za bardzo otwarty na nowe znajomości, czy zwierzenia. Tajemniczy. Prowadzi audycje radiowe , które oczarowały Julię już pierwszej nocy w nowym miejscu . Jednak nawiązanie znajomości z sąsiadem , nie należy do najłatwiejszych...

Relacja między tą dwójką rozwija się powoli , choć nie do końca spokojnie , bo towarzyszą temu niezbyt miłe okoliczności. Autorka w swojej książce zawiera sporo opisów, przemyśleń bohaterów, aluzji, zaś samych dialogów nie ma może wiele. Jednak mimo to nie można się nudzić. Czuć jak powoli znajomość tej dwójki zmienia charakter, jak pojawia się między nimi chemia, której sami nie potrafią się oprzeć. Ale czuć też te niepewność, strach związany z owymi , pojawiającymi się ciałami.

Rozwiązanie całej sytuacji mnie zaskoczyło, nie spodziewałam się tego czego się dowiedziałam. Uważam , że autorka świetnie to przemyślała i wątek wręcz kryminalny w tej książce był mocny i ciekawy. Ostatnie strony są pełne zaskakujących i drastycznych momentów. Bałam się co z tego wyniknie.

Pierwsze spotkanie z twórczością Anieli Wilk uważam za jak najbardziej udane i z przyjemnością sięgnę po wcześniejsze jej książki. Sądzę , że wiele osób także spodoba się ta książka. Polecam .

Informacje dodatkowe o Eter:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-09-22
ISBN: 9788328719422
Dodał/a opinię: Marta BONIECKA

Tagi: Romans erotyczny bóg

Zobacz opinie o książce Eter

Kup książkę Eter

Nie byli parą. Pieprzyli się okazjonalnie. Świetnie się pieprzyli i wychodziło to im całkiem nieźle bez całej tej otoczki związku. Jednak to dalej był tylko seks. Może kropla fascynacji i sporo chemii.

Więcej cytatów z tej książki

Buntownik
Aniela Wilk0
Okładka ksiązki - Buntownik

Aniela Wilk nie ma sobie równych! Finał bestsellerowej sensacyjno-erotycznej serii o zadziornej figurantce i brutalnym agencie FBI jest naprawdę wybuchowy...

Przepustka do szczęścia
Aniela Wilk 0
Okładka ksiązki - Przepustka do szczęścia

Świat Lilianny legł w gruzach po tym, jak Marek próbował zamordować Miłosza, jej ukochanego. Żyje w marazmie, zawieszona między tragiczną przeszłością...

Pokochaj mnie wreszcie!
Agnieszka Łepki