Dziecko śniegu

Debiut autorski Eowyn Ivey to przepiękna, tajemnicza historia oparta na motywach rosyjskiej opowieści o Śnieżynce, utrzymana w baśniowej konwencji, która przenosi nas w surowy klimat Alaski, gdzie już z początkiem listopada pojawia się pierwszy śnieg. Jack i Mabel przez wiele lat starali się o dziecko, niestety bez powodzenia. Ich jedyne, upragnione maleństwo urodziło się martwe, a rozpacz i trauma po tym wydarzeniu zmusiła ich do opuszczenia dotychczasowego życia w gwarnym mieście i przeniesienia się do miejsca na uboczu, gdzie własnymi rękami mogliby zacząć wszystko od nowa. Zdecydowali się na Alaskę, gdzie trudne warunki życia i próba okiełznania przyrody pozwoliła im nie myśleć o stracie. Życie w surowym klimacie, w sporej odległości od najbliższego miasteczka okazało się dużym wyzwaniem, często ponad siły, ale Jack i Mabel dzielnie znosili trudy, na jakie sami siebie skazali. Przy wsparciu i pomocy najbliższych sąsiadów udało im się przetrwać najgorsze okresy zwątpienia i załamania. Choć sami się do tego nie przyznawali, marzenie o dziecku ciągle żyło w ich sercach. Kiedy pewnego listopadowego dnia spadł pierwszy śnieg Mabel i Jack powitali go z ogromną radością. W swojej euforii ulepili przed domem śniegową dziewczynkę, której podarowali szalik i rękawiczki. Kiedy następnego ranka po bałwanku został tylko niewielki stożek śniegu, a szalik i rękawiczki zniknęły oboje nie wiedzieli co o tym sądzić. Tym bardziej, ze coraz częściej w okolicy ich domostwa, na skraju lasu zaczęła pojawiać się dziewczynka w brązowej czapce, niebieskim płaszczyku, z szalikiem i rękawiczkami, które wcześniej otrzymała śniegowa figurka.
Oboje małżonkowie spragnieni potomstwa zainteresowali się dzieckiem, a Mabel zaczęła porównywać tę sytuację do wydarzeń ze starej rosyjskiej baśni, którą przed laty czytał jej ojciec. Kim była tajemnicza dziewczynka o niespotykanym imieniu Faina – elfem, leśnym skrzatem, wytworem ich wyobraźni, czy prawdziwą ludzką istotą zamieszkałą gdzieś w głębi lasu?… W dzisiejszych, zabieganych czasach tego rodzaju magiczne, baśniowe opowieści są bardzo pożądane. Pozwalają przenieść się w zupełnie inny wymiar, wyciszyć i delektować ulotną, zwiewną mgiełką taką, jaką ofiaruje nam autorka w powieści „Dziecko śniegu”. Problemy zwykłych ludzi, ich troski i zmartwienia w połączeniu z głęboką wrażliwością, empatią i miłością zmuszają do zastanowienia nad tym co istotne. Moim zdaniem nie ma lepszej lektury na przedświąteczny czas. Jestem przekonana, że powieść Eowyn Ivey jest w stanie zauroczyć każdego i zmiękczyć serce niejednego twardziela. Sięgnijcie po nią, a wsiąkniecie na dobre.
Polecam.

Informacje dodatkowe o Dziecko śniegu:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2013-10-31
Kategoria: Inne
ISBN: 978-83-7642-226-8
Dodał/a opinię: Poczytajka

Zobacz opinie o książce Dziecko śniegu

Kup książkę Dziecko śniegu