Dom masek

„Dom masek” to opowieść o czymś w rodzaju nawiedzonego domu, ale nie tylko. Bo to również, co mnie osobiście zaskoczyło, wielowymiarowy portret ludzkich emocji, sekretów i prób zrozumienia samego siebie. Autorka stworzyła klimatyczny gotycki horror młodzieżowy, który zachwyca szczegółowością, atmosferą grozy, a także umiejętnie poprowadzonymi wątkami psychologicznymi i obyczajowymi.

Akcja powieści toczy się w tajemniczej, nieco przerażającej wiktoriańskiej rezydencji, w której zamieszkuje główna bohaterka Libby i jej rodzina. Ten dom, będący kiedyś świadkiem seansów spirytystycznych i niezwykłych zaginięć ma być dla Libby, zmagającej się z chorobą afektywną dwubiegunową i traumatycznymi wydarzeniami z przeszłości, szansą na nowy początek i odcięcie się od trudnej przeszłości. Ale nic z tego, mroczne sekrety rezydencji zaczynają wychodzić na jaw. Dlatego Libby z siostrą i nowo poznanym chłopakiem z sąsiedztwa postanawiają rozwiązać zagadkę tego przedziwnego miejsca.

Klaustrofobiczny klimat to siła tej opowieści. Doskonale skonstruowane detale budują poczucie niepokoju i osaczenia. Niebieskie róże o odurzającym zapachu, szklane maski w kształcie owadów, kolorowe witraże, skrzypiące podłogi i błąkające się po kątach robaki tworzą atmosferę wręcz namacalnej grozy. Opisy są sugestywne i malownicze. Jednocześnie informacje są dawkowane z umiarem, co dodatkowo podkręca i tak już gęstą i niepokojącą atmosferę, utrzymuje napięcie i nie pozwala nawet na chwilę wytchnienia. Ale tym, co mnie osobiście zachwyciło w tej powieści, bo się tego nie spodziewałam, jest jej warstwa psychologiczna. Zmagania Libby z chorobą są przedstawione w niezwykle empatyczny, ale też realistyczny sposób. Autorka pokazuje zarówno indywidualne zmagania Libby z chorobą, jak i to, jak wpływa ona na relacje rodzinne. Przedstawia proces radzenia sobie z bólem, walki z własnymi ograniczeniami i poszukiwania tożsamości.

Tytułowe maski mają zarówno fabularne, jak i symboliczne znaczenie. Stanowią klucz do odkrycia tajemnic domu, bohaterowie wykorzystują je do zgłębienia zagadek przeszłości. Jednocześnie symbolizują pragnienie ucieczki od rzeczywistości i próbę stania się kimś innym, zachęcając do zadawania pytań o to, kim jesteśmy, jak daleko możemy się posunąć, by osiągnąć to, czego pragniemy i jakie konsekwencje może nieść odrzucenie własnej tożsamości. Dzięki dynamicznej akcji, licznych zwrotom fabularnym i dopracowanym postaciom powieść wciąga od pierwszej strony aż po zaskakujący finał. Nie odłożycie jej, dopóki jej nie skończycie. Serdecznie polecam!

Informacje dodatkowe o Dom masek:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2024-10-23
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: A Place for Vanishing
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Horrory i opowieści o duchach dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Dom masek

Kup książkę Dom masek

Dotyk marcepanowych marzeń