Czy to sen?

Bardzo lubię sięgać po debiuty i zazwyczaj staram się patrzeć na nie przychylniejszym okiem. Debiut, który dziś wam pokazuje jest powieścią udaną pod względem zamysłu fabularnego. "Czy to sen?" pokazuje nam historię dziewczyny, która jest w trudnym wieku i choć życie stwarza dla niej niełatwe sytuację stara się z nich wybrnąć. Życie na skraju jawy i snu, oraz tego co wyobrażone i wyimaginowane jest bardzo dużym obciążeniem dla psychiki naszej bohaterki. I za to ja polubiłam, za poruszenie trudnych tematów... trudny wiek, dojrzewanie, problemy natury emocjonalnej i psychicznej, czyli wszystko to o czym warto i trzeba mówić. Kolejna rzecz to relacja rodzic - dziecko. Uwielbiam czytać o zrozumieniu, szacunku i miłości rodzicielskiej. Łucja to osobliwa bohaterka, która trzeba zrozumieć żeby ją polubić, ponieważ momentami jej zachowanie, myślenie czy czynu, mogą irytować. Wartka akcja wciągała, i zwłaszcza w drugiej połowie książki.
Zakończenie sprawiło że czułam niemałe zaskoczenie, zmieszanie i zdezorientowanie, dlatego bardzo cieszę się że mam przy sobie drugą część tej historii. Ogólnie ten debiut oceniam całkiem nieźle. Książka może nie chwyta że serce i nie wzbudza ogromu emocji, ale czyta się dosyć przyjemnie.

Informacje dodatkowe o Czy to sen?:

Wydawnictwo: Ya!
Data wydania: 2022-02-09
Dodał/a opinię: Aneta Dąbrowska

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży bóg

Zobacz opinie o książce Czy to sen?

Kup książkę Czy to sen?