Czarna Krew

Co może łączyć ze sobą historia z października 1944 i czerwca 2022?

Ktoś celowo podpala klub nocy, a w pogorzelisku zostaje odnalezione ciało właściciela. Wydarzenie to uruchamia całą lawinę tragicznych zdarzeń, a Marek Smuga - prywatny detektyw i były oficer policji próbuje się dowiedzieć o co w tym tak naprawdę chodzi i jaki związek ma z tym wszystkim lokalny watażka Czarny działający w 1944.

Po „Czarnej krwi” nie spodziewałam się kompletnie niczego. Wszystko dlatego, że było to moje pierwsze spotkanie z twórczością autora, ale z całą pewnością nie ostatnie.
„Czarna krew” to genialny kryminał który pochłania czytelnika i sprawia, że przenosi się on do Warszawy teraźniejszej, ale i tej za czasów, gdy stacjonowało tam NKWD. Cała akcja dynamiczna i biegnie dwutorowo. Od samego początku da się wyczuć, że wydarzenia z przeszłości będą miały wpływ na teraźniejszość. Jednak w naszej głowie rodzi się pytanie jaki i czy aby napewno pożar klubu nie był jedynie zasłoną? Napięcie czuć od samego początku do końca, a akcja jest poprowadzona idealnie. Nie skłamię jeżeli powiem, że książka ta była dla mnie nieodkładalna. Nawet jeżeli musiałam się z nią na chwilę rozstać to i tak fabuła, ale i bohaterowie krążyli mi po głowie. A jak już mowa o bohaterach to ich kreacja jest niesamowita. Postać prywatnego detektywa, Marka Smugi odrazu mnie kupiła. Jego sposób dedukcji, emocje. Wszystko to było niezwykle prawdziwe.

Krzysztof Bochus sprawił, że dla „Czarnej krwi” zarwałam dwie nocki i kompletnie tego nie żałuję. Jak najszybciej chciałam odkryć o co w tym wszystkim tak właściwie chodzi, a wcale nie było to takie proste. Owszem, miałam w głowie pewien scenariusz, ale zupełnie nie pokrywał się on z tym co przygotował dla nas autor. Kompletnie nie spodziewałam się, że wydarzenia sprzed lat odegrają tutaj aż tak istotną rolę.
Dawno nie dane mi było czytać tak dobrze dopracowanego polskiego kryminału. Ogromne gratulacje! Polecam wszystkim fanom gatunku! Jestem pewna, że się nie zawiedziecie.

Informacje dodatkowe o Czarna Krew:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2022-10-12
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: ktomzynska

Zobacz opinie o książce Czarna Krew

Kup książkę Czarna Krew

Czarny manuskrypt
Krzysztof Bochus0
Okładka ksiązki - Czarny manuskrypt

Mroczny kryminał rozgrywający się w fascynujących latach 30. na niemieckim Pomorzu.  Miastem Marienwerder (Kwidzyn) wstrząsają krwawe morderstwa, których...

Wachmistrz
Krzysztof Bochus 0
Okładka ksiązki - Wachmistrz

Krew, zdrada i tajemnicaPierwsze wspólne śledztwo radcy Abella i wachmistrza Kukulki.Grudzień 1929, czas Wielkiego Kryzysu. W Wolnym Mieście Gdańsku...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba