Wachmistrz

Tom 0 cyklu Christian Abell

Krew, zdrada i tajemnica
Pierwsze wspólne śledztwo radcy Abella i wachmistrza Kukulki.
Grudzień 1929, czas Wielkiego Kryzysu. W Wolnym Mieście Gdańsku bez śladu znikają młode, atrakcyjne kobiety. Wszystkie są biedne i pochodzą z nizin społecznych. Śledztwo prowadzi młody radca Abell. Kierownictwo Kripo do pomocy przydziela mu doświadczonego policyjnego wygę - wachmistrza Kukulkę. Obaj policjanci są tak różni od siebie jak woda i ogień. Początki współpracy nie są więc łatwe. Zwłaszcza, że w tym śledztwie nic nie jest oczywiste, a pytań jest więcej niż odpowiedzi. Chodzi o obsesyjny seks, seryjne morderstwa, handel żywym towarem - a może o coś więcej?
Gdzie szukać klucza do rozwiązania zagadki? Członkowie tajnej sekty, oszalali naukowcy eksperymentujący z ludzkim ciałem, zakonnice, które minęły się z powołaniem, szmuglerzy trzęsący gdańskim portem… Kto skrywa prawdę? A może jest ona bardziej okrutna niż podejrzewa Abell? I czy może w pełni zaufać Kukułce?
Na drugim planie sugestywny obraz miasta walczącego o przeżycie oraz pieczołowicie oddany klimat tamtych niezwykłych lat.
Rasowy thriller kryminalny z najwyższej półki. Literacka uwertura do bestsellerowej serii z radcą Abellem

Informacje dodatkowe o Wachmistrz:

Wachmistrz - opinie o książce

Avatar użytkownika - Stenka
Stenka
Przeczytane:2022-04-07, Ocena: 4, Przeczytałam, wyzwania czytelnicze 2022,

Moje pierwsze spotkanie z tym autorem. Książka zaciekawia już od pierwszych stron. Akcja dzieje się w Wolnym Mieście Gdańsk w grudniu 1929 roku. Giną biedne,  młode i ładne kobiety. Śledztwo prowadzi tytułowy wachmistrz i radca kryminalny Abell. Muszą roztrzygnąć czy winna jest mafia, czy też osoby z pozoru z wyższych półek. Ta para śledczych niby sobie nie ufa, ale zawszrena siebie może liczyć. Doskonała chrakterystyka głównych i pobocznych bohaterów i plastyczne opisy.

Akcja rozgrywa się grudniową porą 1929 roku, w Wolnym Mieście Gdańsku. Przepadają bez śladu młode i atrakcyjne kobiety. Jedyne co je łączy to niskie pochodzenie i bieda. Do śledztwa zostają wyznaczeni radca prawny Abell i wachmistrz Kukulka, którzy za sobą nie przepadają. Czy uda im się odrzucić na bok wzajemne niesnaski i rozwiązać zagadkę?

Rewelacyjnie napisana, barwnym językiem bez zbędnych opisów. Dla mnie to była świetna przygoda na jeden wieczór. Wciąga od pierwszej strony i nie odpuszcza, aż do ostatniej. Tu nie ma czasu na nudę, cały czas coś się dzieje. Intryga jest nieprzewidywalna i sprawnie skonstruowana. Jest momentami brutalnie, tak jak lubię.

Autorowi udało się niesamowicie oddać klimat tamtych lat, opis miasta i ówczesne niepokoje społeczne. Idealnie zobrazował panujący kryzys, z jednej strony biedota gnieżdżąca się w mrocznych zakamarkach ulicznych usiłująca przetrwać, a z drugiej bogaci spełniający swoje chore fantazje.
Bohaterowie wyraziści z niezłą warstwą psychologiczną.

Na uznanie zasługuje umiejętność poplątania prawdziwych zdarzeń historycznych z fikcyjnymi. To fajna i dobrze dopracowana historia. Nie brak tu genialnych wątków, takich jak handel żywym towarem czy tajna sekta.

Nic tylko czytać! Wyśmienity thriller retro.
Gorąco polecam!

Przeczytane:2021-01-09, Ocena: 5, Przeczytałam, Moje audiobooki 2021,
Kruchy lód
Krzysztof Bochus0
Okładka ksiązki - Kruchy lód

Od warszawskiej Pragi po berliński Kreuzberg. Od Bieszczad po Zanzibar i Pembę we wschodniej Afryce. Wciągająca od pierwszej do ostatniej strony powieść...

Wirtuoz
Krzysztof Bochus 0