Aptekarz

Przychodzę do Was z kolejnym debiutem. Tym razem od Iwony Bogusz i powiem Wam, że jeśli tak wygląda debiut to niewiem co będzie dalej.

Julian Tiliański to stary farmaceuta z powołania i miłością do ludzi. Nie tylko sprzedaje leki, ale ma też niezwykły dar. Potrafi czytać w myślach osób, które chcą kogoś zabić lub grozi im niebezpieczeństwo.
Pewnego dnia dochodzi do zabójstw, które pozornie nie mają ze sobą nic wspólnego, oprócz przyjemności jakie czerpią oprawcy z ich dokonania.
Julian wie, że musi pomóc, niestety z jego zdrowiem i pamięcią jest coraz gorzej.
A wszystko wskazuje na to, że to on jest zabójcą.
Autorka stworzyła dwie płaszczyzny czasowe co jest świetnym zabiegiem ponieważ poznajemy przeszłość rodziny i dostajemy wiele odpowiedzi na pytania nurtujące nas co do czasu i wydarzeń dnia obecnego.
Postać Juliana polubiłam od samego początku, a ciepło z niego bijące można było niemal odczuwać na skórze.
Nie wiedziałam do końca czego się spodziewać po tej książce. Dostałam po części kryminał z bardzo rozbudowanym wątkiem obyczajowym. Oczywiście dar możemy traktować jako coś nierealnego, ale czemu by nie porwać się tej pięknej i niejako tragicznej historii.
Zakończenie mnie zaskoczyło, chociaż miałam swoje typy to jednak autorka mną zakręciła.
Tej powieści długo nie zapomnę. To coś innego, świetnie wymyślona historia.
Dopracowana w każdym szczególe, tam wszystko gra i tworzy spójną całość.
Czekam na kolejne książki tej autorki, a Was zachęcam do wpisania na swoją listę tej.

Informacje dodatkowe o Aptekarz:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2021-05-19
ISBN: 9788382193411
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Zobacz opinie o książce Aptekarz

Kup książkę Aptekarz