"Annapurna" Maurice Herzog
3 czerwca 1950roku Francuzi, Maurice Herzog i Louis Lachenal zdobyli po raz pierwszy ośmiotysięcznik Annapurna. Maurice Herzog (1919-2012) był dwudziestowiecznym bohaterem Francji, nie tylko w związku z sukcesami górskimi, ale też z walką w ruchu oporu i pracach w ministerstwie sportu. Książka na całym świecie sprzedała się w 12 milionach egzemplarzy. Powieść zaczyna się w kwietniu 1950 roku, jeszcze wtedy ekipa nie wiedziała czy celem będzie Annapurna czy Dhaulagiri. Wiadome jest, że mają znaczenie mniej czasu niż inne zespoły, bo po raz pierwszy w ciągu lata mają zdobyć masyw górski i zdobyć szczyt. Inne zespoły (wcześniejsze wyprawy) miały na to nawet 2 lata, zanim doszło do szturmu na ośmiotysięcznik i to jak dotąd bez żadnych sukcesów. Jest więc presja czasu i chęć pokazania się,stania się zdobywcami. Wyprawa jest podzielona na mniejsze zespoły, które mają odnaleźć dość dobrą drogę na szczyt,wszystkie te wypady kończyły się stwierdzeniem:,, To wszystko jest ogromne, znacznie większe niż sobie wyobrażaliśmy,,. Nie mają żadnej mapy; tą którą posiadają czyli Indyjska jest całkowicie inna niż rzeczywistość, więc nie wiedzą gdzie dokładnie znajduje się szczyt Annapurna, bo to ostatecznie jest cel wyprawy.
W ostateczności do ataku na szczyt podchodzą Maurice Herzog i Louis Lachenal. Obaj zdają sobie sprawę, że jest źle, ale obaj są zdeterminowani do dalszej wspinaczki. Zdobywają szczyt. W drodze powrotnej Maurice gubi rękawiczki, co kończy się poważnymi odmrożeniami jego dłoni,w nie lepszym stanie jak także Lachenal, który musi dojść do siebie po poważnym upadku. W rezultacie reszta ekipy musi zrezygnować z dalszej walki o zdobycie szczytu aby ratować kolegów; Maurice ma odmrożone dłonie, Louis jest niesamodzielny dwóch kolejnych uczestników ma śnieżną ślepotę. Gdyby nie pozostali członkowie wyprawy - którzy otoczyli opieką tą czwórkę, doszło by do tragedii.
Dosyć kontrowersyjne są opisy odmrożeń i opisu tego jak lekarz walczy z odmrożeniami Mauricea i Louisa ale gdyby nie to, to opis tego co się wydarzyło i konsekwencji byłby niekompletnym opisem wydarzeń.
Ciekawostką jest także to, że Maurice Herzog zabronił kolegom opisywania zdobycia Annapurny, zmuszając ich do podpisania kontraktu, że nigdy tego nie zrobią.
I tak czytając książkę ma się wrażenie jakby samemu było się w górach i doświadczało tego na własnej skórze. Sam autor mówi o książce:,, Annapurna,, to powieść, ale powieść prawdziwa,,.
Jeśli lubicie góry i opowieści o nich to książka na pewno Was nie znudzi, zwłaszcza że przyjemnie i szybko się czyta.
Polecam
Wydawnictwo: Marginesy