HOarT Studio, sushi TEKEDA oraz Hanami zapraszają
16 kwietnia 2009 o godz. 19.00 na wieczór z kuchnią japońską.
W programie otwarcie wystawy Menu Agaty Leszczyńskiej, spotkanie z książką "Tradycje kulinarne Japonii" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek oraz degustacja sushi, a wszystko w klimacie japońskiego baru. Na wystawie Menu, którą oglądać będzie można do 30 czerwca br.,
zaprezentowana zostanie część z cyklu malarskiego Agaty Leszczyńskiej pod tym samym tytułem oraz designerskie projekty desek do krojenia.
Zarówno na obrazach, jak i na akcesoriach kuchennych, utrwaliła artystka wizerunki produktów spożywczych - kawałki ryb i mięsa. Wyjęte z rzeczywistości, wyeksponowane na abstrakcyjnych tłach urastają one
do miana obiektów sakralnych. Epatują swoją mięsistością i chwilową świeżością. Stają się artystycznym komentarzem otaczającej nas konsumpcyjnej rzeczywistości. Nawiązują i wyśmiewają wszechobecne w miejskiej przestrzeni,nieudolne, supermarketowe reklamy.
"Tradycje kulinarne Japonii" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to książka poświęcona historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni,gdzie poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanychw różnych okresach historycznych można odnaleźć ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.