30 sezon Kuchennych rewolucji ruszył pełną parą. Po odwiedzinach w Borysławicach Magda Gessler przenosi się do miasta dużo większego, bo do Świdnicy. Tu spróbuje pomóc właścicielowi restauracji Baszta. Jakie są jego problemy? I czy uda się pomóc? Piszemy, co się wydarzyło!

Magda Gessler często podejmuje się misji z pozoru niemożliwych. Pomaga ludziom, którzy nie umieją gotować i takim, którzy zupełnie nie dbają o czystość. Bierze się za kucharzy z fatalnymi nawykami i nowicjuszom, którzy jeszcze żadnych nawyków – ani dobrych, ani złych – nie mają. Zdarza się, że wspiera ludzi, których kuchnia... zupełnie nie interesuje.
Kuchenne rewolucje: Baszta w Świdnicy – przebieg rewolucji
Magda Gessler po wizycie w łódzkiem w Borysławicach skierowała się na południe, na Dolny Śląsk. To właśnie tam mieści się licząca pół setki tysięcy mieszkańców Świdnica. Miłośnicy podróży po Polsce doskonale to miasto znają – mieści się tu jedyny w swoim rodzaju Kościół Pokoju, ale zachwyca również starówka z wieloletnią tradycją. Pierwsze wzmianki o tym miejscu pochodzą bowiem sprzed ponad 800 lat.
W pobliżu starówki mieści się restauracja Baszta. Prowadzi ją Kuba – chłopak, który kulinarne szlify nabierał pracując jako barman w poznańskich knajpach. Później wrócił do Świdnicy i postanowił poprowadzić własny biznes. Objął kierownictwo w restauracji Baszta. Tyle, że praca na barze to nie to samo, co bycie restauratorem. Zamówień i gości jest coraz mniej. Kucharze raczej nie zagrzewają tu długo miejsca. Kucharka, która prowadzić ma rewolucję wspólnie z Magdą Gessler, nie pracuje w Baszcie nawet miesiąca.
Kubę wspiera kuzyn, ale i on nie wie prawie nic o prowadzeniu restauracji. Bywa tu też ciocia, która nie nawykła raczej do przyjmowania poleceń, co stanie się zarzewiem konfliktu z Magdą Gessler. To jednak nie jedyne problemy Baszty. Są też kwestie związane z osobą, która niegdyś była blisko związana z właścicielem. Kwestie prywatne, ale też finansowe.
Kuba zalega z Zusem i spłatą długów. W dodatku z braku ludzi do pomocy większość dań przygotowywał sam. To nie będzie łatwa rewolucja.
Trzeba powiedzieć, że nie będzie łatwo, tym bardziej, że Kuba nie będzie chciał zdradzić Magdzie Gessler wszystkiego. Restauratorka będzie musiała zabawić się w detektywa i skorzystać z pomocy tajemniczego informatora, który spotka się z nią w nocy z dala od lokalu. Jakie tajemnice skrywa właściciel? I czy rewolucja się powiedzie?
Kuchenne rewolucje: Baszta w Świdnicy – menu
Przed rewolucjami Baszta była raczej cockaiblarem, dlatego klienci przychodzili tu przede wszystkim na imprezy. Knajpa słynęła także ze smash burgerów, które obejmowały podwójną porcję mięsa (2 x 100 g). Proponowano także rosół a la ramen, tatara. Żeberka teriyaki i frytki oraz bowl hawajski.
Kuchenne rewolucje: Baszta w Świdnicy – czy Magdzie Gessler smakowały dania?
Niestety, Magda Gessler nie była zachwycona. Tatar był za kwaśny, może był to problem za dużej ilości dodatków i każdy klient powinien był sobie sam mieszać mięso z dodatkami.
Serwując burgera, właściciel powiedział, że mięso jest z łojem. Prawdopodobnie się przejęzyczył, natomiast Magda Gessler uznała mięso za za suche, śmierdzące, wysuszone na wiór. Bułka za słodka.
W bowlu ryż był mamałygą, dodano mleczko kokosowe, które sprawiło, że było to danie dla ciężko chorego człowieka.
Kuchenne rewolucje: Baszta w Świdnicy – zmiany podczas rewolucji
Magda Gessler zdecydowała się podjąć rewolucji i podkreślić historyczny charakter tego miejsca. Próbowała też doprowadzić do wstępnego porozumienia między właścicielem a jego byłą partnerką. Tatar pozostał w menu, ale według zupełnie innego przepisu. Motywem przewodnim w knajpie stała się jarzębina. Pod względem kolorystycznym dominowała stonowana czerwień, czerwono-biała stała się też oprawa baru. Tylko kanapy i krzesła zostały bez zmian.
Magda Gessler zaproponowała w menu kanapkę z pstrągiem wędzonym, masło z żółtkiem i miodem oraz musem chrzanowym, barszcz czerwony z puree ziemniaczanym, sosem z pieczonych pomidorów i skwarkami, bitki wołowe w sosie grzybowym z borowików i pieczarek, talarki ziemniaczane z pesto ze szpinaku, sera, śmietany, konfiturą z jarzębiny, biszkopt nasączany tokajem, cointreau i esencją herbacianą z marcepanem z orzechów włoskich, bitą śmietaną, czekoladą i lodami śmietankowymi.
Kuchenne rewolucje: Baszta w Świdnicy – gdzie jest?
Magda Gessler postanowiła, że restauracja po zmianach nazywać się będzie Jedz i Baszta. Baszta znajduje się w Świdnicy przy ulicy Basztowej 2. Niestety, restauracja została ostatecznie zamknięta, o czym dowiedzieliśmy się, gdy Magda Gessler przyjechała, by sprawdzić efekty rewolucji. Właściciel podkreślał ,że rewolucja uświadomiła mu, że to jest jedyna dobra droga. Nie mógł w szczegółach komentować swojej sytuacji, bo mówił, że jest w trakcie mediacji.
Tagi: kuchenne rewolucje, aktualności telewizyjne, streszczenia odcinków, teraz w tv, programy kulinarne,