Program rozrywkowo-kulinarny, o tytule "Kuchenne rewolucje" zakończyć się w kolejnym sezonie. Zimowa przerwa jeszcze trochę potrwa. Tymczasem w telewizji pokazywane są odcinki powtórkowe. Dziś obejrzymy jeden z nich.
Telewizja TVN pokaże w dzisiejszym wieczornym paśmie kolejny odcinek powtórkowy :Kuchennych rewolucji". Sprawdzamy zatem co wydarzyło się w odcinku. Czy tym razem rewolucja dokonana przez znaną restauratorkę, Magdę Gesler, jaka dokonała się w restauracji Mikołajek, teraz pod nową nazwą, była udana? Sprawdzamy jakie zmiany dokonały się w restauracji? Jak zakończyła się kolejna zmiana?
Kuchenne rewolucje - Mikołajek — opis odcinka
Kolejny powtórzeniowy odcinek, jaki dziś możemy oglądać w telewizji, tym razem odbył się w Słupsku, w restauracji zwanej Mikołajek, w restauracji, która znajduje się w zabytkowej kamienicy. Miejsce ma długa tradycję, a od niedawna prowadzi go pani Jolanta, która ma już doświadczenie w branży. Przez dziesięć lat prowadziła bowiem Pierogarnię, więc ma już doświadczenie w gastronomii.
Czytaj również: Kuchenne Rewolucje - Restauracja Tasty - rewolucja, której nie było
Pewne, że kolejny biznes powtórzy sukces dawnej restauracji, która w mieście ma już swoją tradycję. Zaintrygowana także sukcesem swojej Pierogarni, sądziła, że podobnie będzie z lokalem o nazwie Mikołajek. Wzięła na nią dość duży kredyt, na dziewięćdziesiąt tysięcy złotych. Niestety sukcesu nie udało się powtórzyć. Klientów w lokalu jest na tyle mało, że na utrzymanie restauracji Jolanta przeznacza wszystkie zyski z Pierogarni. Ale te coraz mocniej topnieją. Właścicielka poprosiła więc o pomoc Magdę Gesler.
Kuchenne Rewolucje — Mikołajek — gdzie jest?
Lokal, którego rewolucję zobaczymy w odcinku, jakie powtarza TVN, odbyła się w Słupsku, mieście liczącym sobie ponad trzysta tysięcy mieszkańców i wieki bogatej historii. Restauracja położona jest w centrum miasta, w zabytkowej kamienicy, w której wcześniej był inny lokal, także restauracja. Jej właścicielką jest wspomniana Jolanta, która boryka się z problemami i brakiem pieniędzy na utrzymanie lokalu.
Czytaj również: Kuchenne rewolucje: Bar Agata/Bar Agata 1965 w Gorzowie Wielkopolskim
Na ratunek zostaje wezwana Magda Gesler, która już od wielu sezonów pomaga lokalom na skraju upadku, także z przyczyn pandemicznych. Restauratorka przyjęła wyzwanie, zmieniając wygląd lokalu, nazwę i oczywiście wprowadzając zmiany w menu. Ale te nie bardzo spodobały się właścicielce i menu w restauracji, która po rewolucji zyskała nazwę Złoty Pikling zostało wycofane. Tym samym była to jedna z nieudanych rewolucji, która nie zakończyła się sukcesem.
Kuchenne Rewolucje — Mikołajek — czy rewolucja była udana?
"Kuchenne rewolucje" to program rozrywkowo-kulinarny, który króluje na kanale TVN już od dwudziestu trzech sezonów. Na kolejny sezon musimy poczekać. Tymczasem oglądamy programy powtórkowe, tym razem sezon dwudziesty drugi. Kolejny lokal, kiedyś znany jako Mikołajek, po rewolucjach zyskał zmianę nazwy, nowy wygląd, ale menu, choć pojawiło się na finałowej kolacji, nie zostało utrzymane.. Zmianie uległa także nazwa lokalu, który teraz brzmi Złoty Pikling.
Czytaj również: Magda Gessler - biografia, życie i twórczość
Lokal, poddany został kuchennym rewolucjom, ale rewolucja nie zakończyła się sukcesem. Ale właścicielka uważa swój występ w programie jako udany, traktując udział w programie jako świetną reklamę. Na odcinek powtórkowy możemy liczyć już w czwartek 20 stycznia 2022 roku, o godzinie 21:35 na kanale TVN oraz w sobotę, 15 stycznia, na tym samym kanale.
Kuchenne rewolucje - restauracja Mikołajek/Złoty Pikling – menu
Nowa rewolucja, jaką poddawane są lokale, w tym wypadku restauracje w programie "Kuchenne rewolucje", to oczywiście zmiany, nie tylko w wyglądzie lokalu i nazwie, ale także w menu. Rewolucja jaką zaproponowała Magda Gesler to przede wszystkim menu, które pojawiło się na finałowej kolacji.
Czytaj również: Kuchenne Rewolucje - restauracja Kura Domowa/Ziemniak czy kartofel w Zamościu
W nowym menu restauracji miało na stałe znaleźć się takie dania jak związany z nazwą lokalu Złoty pikling, zupa "Spotkanie ziemi z morzem", czy zapiekanka z gęsiny na ziemniaczkach w mundurkach. Takie dania można było zjeść na przygotowanej na finał kolacji.
Po jakimś czasie Magda Gesler pojawiła się ponownie w lokalu, ale dania zostały usunięte z menu, gdyż jak twierdzi właścicielka, pani Jolanta, rewolucja nie została odebrana, a danie zaproponowane przez znaną restauratorkę nie przypadły do gustu klientom. Jednocześnie wspomniała, że Magda Gesler, która świetnie gotuje, dużą ja nauczyła i otworzyła ja na nowe smaki w kuchni i nietypowe połączenie dań.
Kuchenne Rewolucje - książki
"Kuchenne Rewolucje" to program rozrywkowo-kulinarny, oparty na amerykańskim formacie Kitchen Nightmares. Jego prowadzącą jest Magda Gessler, polska restauratorka i osobowość telewizyjna, właścicielka i współwłaścicielka kilkunastu restauracji, malarka, felietonistka, autorka wielu książek o tematyce kulinarnej.
W jej dorobku znalazły się między innymi takie dzieła jak: Wielkanoc ze smakiem, Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler, Kuchnia Polska Magdy Gessler.
Serdecznie polecamy autobiografię Magdy Gessler o tytule Magda, która powstała przy współpracy z Dominikiem Limanowskim. Książkę w dobrej cenie kupić można poniżej: