Magda Gessler widziała już wiele, odwiedzając restauracje w całej Polsce. Teraz odwiedziła Bobową, gdzie w tarapatach znajdowała się restauracja Paleta Smaków. Jak przebiegła rewolucja?
fot. mat. prasowe / TVN / Fokus Media / x-newsPrzed tygodniem widzowie stacji TVN mogli wziąć udział w Kuchennych rewolucjach, które Magda Gessler przeprowadziła w stolicy. Tym razem przenosimy się z wielkiego miast do małej miejscowości w Małopolsce – miasta Bobowa, gdzie funkcjonowała restauracja Paleta Smaków. Funkcjonowała, bo dziś klientów wita Śliwkowa Bobowa. Jak wyglądały rewolucje?
Kuchenne rewolucje: Paleta Smaków w Bobowej – jak przebiegły rewolucje?
Między marcem a majem 2024 r. do Ziemi Gorlickiej dotarła Magda Gessler. Do miejscowości Bobowa zaproszona została przez właścicieli restauracji Paleta Smaków – Jana i Mariolę. Przed laty właściciele mieszkali w Wielkiej Brytanii, powracając do kraju, postanowili postawić na swoim i otworzyć restaurację. Niestety, biznes w Bobowej wcale nie okazał się strzałem w dziesiątkę i zaczął przynosić straty.
O pomoc Magdy Gessler właściciele poprosili, kiedy sytuacja zaczęła ich przerastać. Wszystkie oszczędności niemal doszczętnie stopniały, a rosnąć od poprzedniego roku kryzys w firmie się pogłębiał. Właściciele skarżyli się też na rosnące zadłużenie w kwocie przekraczającej 750 tys. złotych, a co za tym idzie – aż czterech komorników, którzy zajmowali się ich sprawami.
Początki restauratorki w Palecie Smaków były trudne. Gessler już na wstępie skarżyła się na nieprzyjemny zapach, określając lokal „Paletą smrodu”. Nie obyło się także bez rzucania talerzami. Restauratorce nie smakowała ani zupa-flaki, ani też kotlet schabowy z dodatkami. Na restaurację miała jednak swoją wizję.
Czy rewolucja w Bobowej się udała?
Gessler postanowiła odnieść się do historii Bobowej oraz lokalnych produktów, w tym śliwki. Stąd propozycja na nową wersję restauracji: Śliwkową Bobową.
Rodzi się nowe
– powiedziała Magda Gessler.
Odmieniona została sala restauracyjna, w której królować zaczął śliwkowy fiolet. Jednak nowa nazwa i wygląd lokalu to nie wszystko. Za cel Gessler postawiła sobie także odmienienie sposobu myślenia o prowadzeniu restauracji przez Jana i Mariolę. Po kilku tygodniach restauratorka wróciła do Bobowej i ogłosiła sukces rewolucji.
fot. mat. prasowe / TVN / Fokus Media / x-news
Kuchenne rewolucje: Restauracja Paleta Smaków – co było w menu?
A co znajdowało się w menu restauracji Paleta Smaków w Bobowej przed Kuchennymi Rewolucjami? W Palecie Smaków można było zjeść klasyczne dania kuchni polskiej, ale też bardziej egzotyczne potrawy. W karcie restauracji znajdowały się między innymi:
- flaczki po staropolsku
- barszcz z uszkami
- zupa tajska
- filet w płatkach migdałów z żurawiną
- kurczak curry
- różnego rodzaju pizze, w tym hawajska i capriciossa
- kebab
- burgery
- desery, gofry na słodko i słono
Kuchenne rewolucje: Restauracja Paleta Smaków – gdzie jest?
Gdzie znajduje się restauracja Paleta Smaków (a po Kuchennych Rewolucjach restauracja Bobowa)? Ten lokal znajduje się przy ulicy Grunwaldzkiej 2 w Bobowej. Lokal jest dobrze usytuowany, znajduje się w okolicy lokalnego rynku. W ciepłe dni klienci skorzystać mogą z ogródka letniego.
Kuchenne rewolucje: Restauracja Paleta Smaków – godziny otwarcia
Restauracja w Bobowej otwarta jest przez cały tydzień – od poniedziałku do piątku. W tygodniu w restauracji zjeść można od godz. 9:00 do 22:00. Z kolei w soboty i niedzielę lokal otwarty jest od 9:00 do 23:00.
Jesteście ciekawi, co wydarzy się w kolejnych Kuchennych rewolucjach? Bądź na bieżąco z ulubionymi programami i serialami, dodaj stronę granice.pl do zakładek lub zaobserwuj ją w Google News.
Tagi: kuchenne rewolucje, kuchenne rewolucje,