Czerwcowe spotkania z kuchnią japońską

Data: 2013-06-05 10:00:10 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min. Autor: Sławomir Krempa
udostępnij Tweet
News - Czerwcowe spotkania z kuchnią japońską

Wydawnictwo Hanami zaprasza na cykl spotkań poświęcony łakociom z Kraju Kwitnącej Wiśni i kuchni japońskiej. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.

 

Japonia na słodko

13.o6. 2013, godz. 18:00, Warszawa

(Galeria Azjatycka Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Freta 5)

Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki Japońskie słodycze opowie o świętach i festiwalach z Kraju Kwitnącej Wiśni oraz towarzyszących im łakociach, a także zaprezentuje „słodki kalendarz” - najpopularniejsze słodycze z każdego miesiąca. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie Słodycze.

 

 

Japońskie słodycze

 

14.o6. 2013, godz. 12:00, Włoszczowa

(Magia Książek, ul. Przedborska 10, Włoszczowa )

 

14.o6. 2013, godz. 16:00, Ostrowiec Świętokrzyski

(Odeon, ul. Polna 27, Ostrowiec Świętokrzyski)

 

14.o6. 2013, godz. 18:00, Kielce

(Pod zegarem, ul. Warszawska 6, Kielce)

 

15.o6. 2013, godz. 11:00, Kraków

( "WBP w Krakowie", budynek Małopolskiego Ogrodu Sztuki, ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego)

 

15.o6. 2013, godz. 15:00, Katowice

(Galeria Rondo Sztuki, Rondo im. Gen. Jerzego Ziętka 1)

 

22.o6. 2013, godz.18:45, Łask k/Łodzi

(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkania podczas finału konkursu BLOGERCHEF)

 

23.o6. 2013, Warszawa

(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013)

 

27.o6. 2013, godz. 18:00, Gdańsk

(Biblioteka Manhattan, Aleja Grunwaldzka 82, II piętro)

 

Serdecznie zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka i autorka książek (Tradycje kulinarne Japonii, Japońskie słodycze) opowie o ciasteczkach ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach serwowanych podczas ceremonii herbacianej, najmodniejszych tokijskich deserach oraz wielu innych specjałach. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie słodycze.

 

 

Japońskie przyprawy

9.o6. 2013, godz. 16:00, Warszawa

(Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego, ul. Czarnieckiego 51, spotkanie w ramach Dnia Dobrych Smaków)

 

Kuchnia japońska słynie ze smacznych, zdrowych, świeżych i pięknie podanych potraw. Ryby, warzywa, mięsa, owoce morza czy makarony potrzebują odpowiednich dodatków. Wprawdzie w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się bardzo mało przypraw, ale to dzięki nim jedzenie nabiera tak charakterystycznego smaku. Ideą kuchni Nipponu jest wydobywanie aromatu produktów, a nie przytłumianie go. Sos sojowy, mirin, miso, sanshō, ocet ryżowy, shiso, wasabi czy tōgarashi, to kilka przykładowych dodatków używanych w kuchni japońskiej – poznaj je i dowiedz się, jak możesz wykorzystać je w swojej kuchni. Spotkanie ilustrowane prezentacją multimedialną.

 

 

Smaki Japonii

22.o6. 2013, godz.17:45, Łask k/Łodzi

(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkanie podczas finału konkursu BLOGERCHEF)

 

23.o6. 2013, Warszawa

(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013)

 

Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Przywiązują wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Dania japońskie są bardzo często swoistymi arcydziełami, wykonanymi ze szczególną troską o każdy szczegół. Emanują subtelnym pięknem, prostotą i minimalizmem. Smaki Japonii to spotkanie poświęcone sushi, sake i innym przysmakom z Kraju Kwitnącej Wiśni.

 

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje