35% rabatu na wybrane tytuły Wydawnictwa Czarne w księgarni www.platon24.pl do końca sierpnia

Data: 2015-07-10 14:25:03 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min. Autor: Sławomir Krempa
udostępnij Tweet
News - 35% rabatu na wybrane tytuły Wydawnictwa Czarne w księgarni www.platon24.pl do końca sierpnia

Bestsellerowe książki w promocyjnych cenach

 

Kkomandosiomandosi Iana Fleminga

 

Poznaj prawdziwą historię jednostki Iana Fleminga z czasów drugiej wojny światowej, która stała się inspiracją dla serii książek o Jamesie Bondzie W 1942 roku komandor porucznik Ian Fleming z Ochotniczej Rezerwy Marynarki Wojennej był asystentem dyrektora Wywiadu Marynarki Wojennej. Podczas pracy w admiralicji Fleming wpadł na pomysł stworzenia jednostki szabrowników, którzy we współpracy z wojskami frontowymi wykradaliby tajne informacje wroga. Oddział znany jako 30. Jednostka Szturmowa (30 Assault Unit, w skrócie 30AU) uczestniczył w lądowaniach w Afryce Północnej, na Sycylii i w Normandii, pomagał również wyzwalać Paryż. Jednak pełnię swoich możliwości 30AU pokazała w roku 1945, kiedy przejęła całe archiwum niemieckiej marynarki wojennej – ponad trzysta ton bezcennych dla wywiadu dokumentów. 

 

 

Lachlachertert i Szanajca Achitekci awangardy

 

Byli tandemem idealnym, choć trudno sobie wyobrazić bardziej niedobraną parę – panicz z zamożnej rodziny i syn aptekarza. Nierozłączni w pracy i w życiu przez siedemnaście lat. Rozwijając własny styl architektoniczny, upowszechniali idee awangardy, głoszone przez grupę Praesens. To środowisko o międzynarodowych ambicjach, kierowane przez małżeństwo Syrkusów i współpracujące z Kazimierzem Malewiczem, Walterem Gropiusem i Le Corbusierem, ukształtowało ich i ukierunkowało.

 

 

Zzapachapach truskawek. Rodzinne opowieści

 

Gdy byłam dzieckiem, pierwszy kęs robiłam z zamkniętymi oczami, by lepiej poczuć smak potrawy. Od zawsze uwielbiałam jeść, rozmawiać o jedzeniu, przygotowywać je, a z czasem zaczęłam też o nim pisać, a nawet je fotografować. Książka, którą napisałam, to właśnie taki pachnący, przepełniony smakami zbiór opowieści. Zaglądam w niej do kuchni mamy, piekę szarlotkę z babcią Marysią, idę na targ z babcią Anią, wygrzewam się na słońcu z prababcią Janinką, ale i szperam w spiżarni Lucyny Ćwierczakiewicz oraz piekę wielkanocną babę z Marią Disslową. Wszystkie moje wspomnienia mają konkretny smak, dlatego zależało mi, by każde z nich wieńczył przepis. Dzięki recepturom moja opowieść staje się kompletna, a książkę można traktować jako zbiór historii o przeszłości, ale również jako źródło inspiracji w kuchni. "„Zwierzęta się wypasają; człowiek je, ale umie jeść tylko człowiek inteligentny”.

 

Sprawdź całą ofertę promocyjną!

 

 

Znajdź księgarnię Platon24.pl na FB:

https://www.facebook.com/pages/Platon24/212024615587785?ref=hl

 

Otrzymuj najlepsze oferty i promocje na Twoją skrzynkę pocztową:

http://platon24.pl/newsletter/

 

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje